Tajna pesme 23 s koncerta u Minhenu… ili priča o trenutku kada je Kurt Kobejn odlučio da mu je svega dosta

0
194
Kurt Kobejn/Phptp: facebook@kurtcobain
Kurt Kobejn/Phptp: facebook@kurtcobain

Kad je Kurt Kobejn pokucao na vrata svlačionice benda The Melvins u Minhenu uveče 1. marta 1994, Baz Ozbor je pretpostavio da Nirvanin frontmen dolazi u kolegijalnu posetu. Kobejn je lično pozvao svoje prijatelje iz Montesana u Vašingtonu da budu predgrupa Nirvani na evropskom delu njihove “In Utero” turneje. Posle nastupa Kobejn je redovno svraćao da čestita grupi na još jednom dobro obavljenom poslu. Ali ne i te večeri.

Umesto toga, Kobejn je obavestio Ozborna da će to biti zadnja veče turneje. Želeo je da napusti Nirvanu, da prekine svoj brak i samo da ode kući, prenosi mulj.net

– Trebalo bi da radim solo – rekao je Kobejn Ozbornu.

Pogled iz prvog reda na tragičnu sudbinu grunge legende… “Serving the Servant: Kobejn, legenda koja živi” u našim knjižarama

“U suštini”, kasnije je Ozborn ispričao piscu Čarlsu R. Krosu, “govorio je o celom svom životu.” Danima ranije, u Sloveniji, Kobejin je rekao svojim ne baš iznenađenim kolegama iz benda Kristu Novoseliću i Dejvu Grolu da želi da prekine celu turneju. To bi, kako su mu rekli, koštalo Nirvanu desetine hiljada dolara, jer bend u Sijetlu nije sklopio osiguranje od otkazivanja turneje koja je trebalo da se završi u Dablinu u Irskoj 8. aprila.

– Dakle, ako neko umre, još bismo morali da radimo koncerte?  -sarkastično je upitao Kobejn. Smrt bi, rekli su mu, bio jedini prihvatljivi razlog za prekid.

Postoje (najmanje) dva razloga zbog kojih Kurt Kobejn nije voleo da svira “Smells Like Teen Spirit”

Na pozornici kluba Terminal Einz u Minhenu u noći na 1. mart, Kobejnov nedostatak entuzijazma i strasti postideo bi i zombija. Prekid struje na sredini nastupa dodatno je zatamnio njegovo raspoloženje. Kad se koncert završio, Kobejn je rekao booking agentu da otkaže sledeću svirku.

Dva dana kasnije, u hotelskoj sobi u Rimu, Kobejn je sastavio oproštajno pismo – “Kao Hamlet, moram da biram između života i smrti. Biram smrt”- i pokušao je da sebi oduzme život predoziranjem tabletama protiv bolova.

Službena izjava prosleđena svetskim medijima glasila je da se radi o slučajnom predoziranju.

– Tako Krist i ja telefoniramo – rekao je Dejv Grol Polu Branigenu iz Classic Rocka 15 godina kasnije. – A onda neko kaže: “U redu je, samo je u komi, nije mrtav”. Bilo je tako haotično i ludo… bilo je tako čudno i nadrealno da sam se pre 28 sati družio s tim ljudima. Ali onda je neko nazvao i rekao da je umro, a ja sam ga izgubio, jednostavno sam ga izgubio.

Misterija oproštajnog pisma Kurta Kobejna… Napisano je crvenim mastilom i posvećeno je jednoj osobi

Kurt je došao kući i razgovarali smo telefonom – prisetio se Grol. – I rekao sam mu: ‘Čoveče, Kurt, jebi ga …’ Nisam mu rekao da mi je neko rekao da je umro, ali rekao sam mu da sam prestravljen i tako zabrinut. I stvarno se izvinio, kao – ‘Tako mi je žao, zabavljao sam se i pio i nisam obraćao pažnju na to šta radim’. A ja sam rekao, ‘Slušaj, mislim da ne bi smeo da umreš!’ I onda, mislim, pa, onda, znate šta se dogodilo …  – ispričao je Grohl.

“Heart-Shaped Box”, pesma broj 23 na Nirvaninoj minhenskoj set-listi i vodeći singl s njihovog  trećeg studijskog albuma “In Utero”, postaće poslednja pesma koju je Kurt Kobejn ikad svirao na sceni.

Zvučala je sirovo i grubo u noći, nakon Kobejnove smrti 5. aprila 1994. a danas zvuči dirljivo i očajno u jednakoj meri, prožeta da previše smisla i previše bola.

HL/Izvor: mulj.net

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime