Home»Muzika»Homeland»Električni Pilići ponovo kljucaju… Objavljena kompilacija “U redu je mama”

Električni Pilići ponovo kljucaju… Objavljena kompilacija “U redu je mama”

4
Shares
Pinterest Google+

Požarevačka grupa Električni Pilići, predvođena Piletom, kasnije popularnim šoumenom i tv voditeljem, pre više od četvrt veka objavila je dva vrlo zapažena albuma i ugasila se kao i većina njihovih slavnih ispisnika…

 Električni Pilići/ Photo: Promo (TIOLI)
Električni Pilići/ Photo: Promo (TIOLI)

Nedavno su za izdavačku kuću Take It Or Leave It Records, prvi put od tih davnih, pionirskih dana nove srpske rock scene, objavljena njihova sabrana dela koja su sada dostupna na svim relevantnim digitalnim platformama.

Rok bend Električni Pilići počeo je sa radom 1987. godine u Požarevcu, a sve je počelo druženjem Zorana Radojkovića Pileta i gitariste Slobodana Antića Ante.

– Upoznali smo se i družili. Slušali muziku. On je tada svirao sa bendovima neformalno, a jedno vreme je sarađivao sa Bambi bendom – kaže Zoran, koji je pre Pilića nastupao sa bendom Venus i dodaje: – Počeli smo sa svirkom i vežbanjem u Žutoj kući u naselju Busije gde je već bila postavljena oprema od grupe Venus. Prvi bubnjar je bio Štraus, a Kiđa bas gitarista. Pravili smo pesme pre Ramba Amadeusa, ni ne sanjajući da je on radio takve pesme. Naime, pod uticajem Nadrealista, Monti Pajtona, Novog primitivizma, radili smo čudan spoj kič folka i čvrstog roka. Antina ideja je bila čvrsta hard rock svirka i moji recitali i napevavanje nekih kič narodnjaka. To je zvučalo suludo hrabro i imalo je dozu humora.

Prve snimke uradili su na Banjici, u studiju na bazenu. Prijavili su se za Zaječarsku gitarijadu, gde su 1989. nastupili u neformalnom delu sa bendovima van zvanične konkurencije kod kampa.

Sledeće godine bili su pozvani kao takmičarski band. Nastupali su, ušli u finale i osvojili nagradu publike. Naredne godine nastupali su ponovo kao gosti.

Pobedili su i na gitarijadi u Boru 1990. U to vreme menja se postava i bas preuzima Sebastijan Bata Seba, a bubnjeve Dragan Milošević Nuna. Stvorena je postava koja je radila do smrti Slobodana Antića.

Nastavili su da obilaze festivale i gradove po Srbiji (Mladenovac, Kruševac,Velika Plana…). Nastupili su i na 40 godina rokenrola u Jugoslaviji, u Hali 1 Beogradskog sajma.

Prvi album “U redu je mama” objavili su za Take It Or Leave It Records iz Beograda. Posle ovog debija 1996. snimili su i objavili i drugi album “Samo ležerno, fino, polako”, koji se kao bonus našao na ovom, upravo objavljenom izdanju.

Posle tragične smrti gitariste i osnivača Slobodana Antića Ante bend Električni Pilići prestao je sa radom.

Previous post

Svi vi što maštate o sreći... Neverovatna priča o pevaču čiji hit iz 1941. svi znamo zahvaljujući "Maratoncima"

Next post

Glen Klouz nominovana za Oskara i Zlatnu malinu - za istu ulogu

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *