Umetnost provokacije ili zloupotreba tragedije Džordža Flojda…? “Charlie Hebdo” objavio karikaturu na kojoj kraljica drži koleno na vratu Megan Markl

0
87
Megan Markl/Photo: YouTube printscreen
Megan Markl/Photo: YouTube printscreen

Internetom kruži fotografija naslovne strane satiričnog francuskog časopisa “Charlie Hebdo”, na kojoj su nacrtane britanska kraljica Elizabeta II i Megan Markl.

Kako se vidi, kraljica Elizabeta kolenom pritiska vrat Megan Markl, pri čemu piše “Zašto je Megan otišla iz Bakingemske palate?”, a u oblačiću stoji odgovor Megan Markl koji glasi “Zato što nisam mogla da dišem”.

“TOPLI ZEC” ZA PIRSA MORGANA ZBOG KOMENTARA O MEGAN MARKL… VODITELJA NATERALI DA DA OTKAZ, A SAD GA MOLE DA SE VRATI

Podsetimo, u nedavnom koji su vojvoda i vojvotkinja od Saseksa dali američkoj voditeljki Opri Vinfri, spomenuto je nekoliko zanimljivih činjenica o kraljevskom životu.

Megan Markl je izjavila kako su pojedini članovi kraljevske porodice bili zabrinuti za to koje će boje kože biti njihov sin Arči, a govorila je i o tome da je pomišljala na samoubistvo.

Posle gotovo dva dana ćutanja, nasposletku se oglasila i Bakingemska palata, izjavivši da “im je žao što su Hari i Megan povređeni”, ali i da se “nekih događaja sećaju drugačije”.

Jasno je da ovim crtežom autor povlači paralelu između nedavnih događaja u vezi sa ubistvom Džordža Flojda, afroamerikanca čija je smrt podstakla velike proteste u SAD upravo pod parolom “Ne mogu da dišem”.

Burne reakcije javnosti je izazvala i ova karikatura – dosta je negativnih komentara koji govore o tome da je neprimereno koristiti smrt Džordža Flojda u ovom kontekstu.

List “Charlie Hebdo” je postao svetski poznat, zbog jednog tužnog događaja. Naime, 2015. godine, grupa islamskih ekstremista upala je u redakciju, usmrtila 12 ljudi i ranila 11, zbog karikature proroka Muhameda koju su smatrali “neprimerenom”.

HL/Izvor: b92.net

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime