Mladi banjalučki kantautor Igor Božanić predstavio debi album “Runo”

0
118
Oglasi
Igor Božanić/ Photo: AleX
Igor Božanić/ Photo: AleX

Mladi banjalučki muzičar i pesnik Igor Božanić, (mnogima poznatiji kao Sir Croissant) objavio je debi album pod nazivom “Runo” (Pop Depresija i Kišobran). Album je dostupan na bandcampu i YouTubeu, a uskoro će biti dostupan i na svim digitalnim platformama.

Šta je tačno “Runo”? Za nekoga bi moglo da bude sve, za nekoga drugog jedan začudan svet, podjednako vilenjački i realističan, baziran u tradiciji i zagledan u nebo. Taj svet Igor je stvorio u sopstvenoj produkciji, uz pomoć prijatelja i porodice.

– “Runo” se snimalo nekoliko puta i neke pjesme su stare preko tri godine, uključujuči “Hrast”, čiji je nastanak i započeo ovaj novi pravac u mojoj karijeri. Runo istražuje porodične, intimne i teme iz djetinjstva, pronalazi jezivo u utješnom i melanholiju u nostalgiji. Ovaj album je i dnevnik okrenut ka autoru i pokušaj da se uhvati univerzalnost tema koje obrađuje. Kućna produkcija uz analognu obradu mijenja uglađenost za neposrednost i uvodi elemente okruženja: tutnjava tramvaja, cvrkut ptica, čitanje poezije i lupanje tepiha dočaravaju ambijent, dok hermetični ton odražava i neizvjesno vrijeme u kojem je album nastao… S druge strane, omot albuma motivima preuzetim iz tekstova, a potom utkanim u crnu pozadinu, uspostavlja raspoloženje  i daje pjesmama skoro opipljivu dimenziju – kaže Igor.

Runo, artwork
Runo, artwork

Album je sniman u kućnim uslovima u Banjaluci i Beogradu, od marta do decembra 2020. godine. Gosti na nekoliko pesama bili su Darko Ružičić (harmonika) i Ozren Četković (violončelo).

Igor Božanić je kantautor iz Banjaluke, koji trenutno studira i živi u Beogradu. Muzikom se bavi od 2016. godine, a možda ste ga primetili kako nastupa pod imenom Sir Croissant, pošto je kao specijalni gost svirao na regionalnim festivalima – MENT, Indirekt, Americana Night, Novi Val…, ali i kao gost na koncertu Marisse Nadler u Zagrebu.

Kao Sir Croissant objavio je nekoliko EP izdanja, a “Runo” je prvo izdanje koje je objavio pod svojim imenom.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime