Home»Muzika»Džoni ne odustaje: Ovo je njegov odgovor na saopštenje SOKOJA

Džoni ne odustaje: Ovo je njegov odgovor na saopštenje SOKOJA

4
Shares
Pinterest Google+
Džoni Štulić/Photo: YouTube printscreen
Džoni Štulić/Photo: YouTube printscreen

Branimir Džoni Štulić ne samo da je odgovorio na navode SOKOJ-a da ova organizacija ne ubira prihode na osnovu njegovih dela, jer je iz nje istupio pre 40 godina, već je na svom zvaničnom Jutjub kanalu priložio i skeniranu potvrdu ove institucije za zaštitu autorskih prava muzičara iz 1990. godine.

Njome SOKOJ potvrđuje da je njegovo potraživanje tantijema za Azrino živo izvođenje pesme “Džoni budi dobar” u Banjaluci validna.

Džoni Štulić: Dužni ste mi milione! SOKOJ: Nemamo ništa s tim, Štulić je 1981. sam odabrao da ode iz Sokoja

Uz printskrin, Štulić je napisao i odgovor koji prenosimo u celosti:

“Zbiљa? Na dokumentu lepo piše da će napuštaњe proizvoditi dejstvo počev od 31.12.1981. Opet lažete. No ako je tako kako kažete, šta onda znači ova kopirajt tvrdњa, zahtev ili potraživaњe (i to opetovano, toliko vam se osladilo i četrdeset godina pod kožu zavuklo) prava na moju pesmu Џoni budi dobar (Johan B. Good), koja je Azra Music iz februara 1982. (kad je javno obelodaњena), kad vi ionako nikakve veze sa kopirajtom nemate, sem ubiraњa prihoda ili dažbina po bilo kojem osnovu, pa tako i lažnom, ako već pravi iznaći ne možete. Navika je čudo jedno”.

Štulić. screenshot
Štulić. screenshot

Podsetimo, SOKOJ je pre dva dana naveo da je “Branimir Štulić istupio iz članstva u organizaciji SOKOJ u septembru 1981. i da mu je tom prilikom saopšteno da će napuštanje proizvoditi dejstvo od 1. januara 1982. godine”, a prethodno je kantautor i bivši frontmen Azre na svom Jutjub kanalu naglasio da od SOKOJ-a “nije primio ni dinara u celokupnom životu“, preciziravši:

“Za drugu polovinu 1980. ste ubrali barem 50. 000 tadašnjih maraka samo od Jugotona na ime mojih autorskih honorara koje nikad nisam video, a sledeću ’81. kudikamo više, da ne spominjem radio-difuzna izvođenja kako u zemlji tako i inozemstvu (koja su daleko platežnija)”, napisao je Štulić, dodavši da SOKOJ nije “prestao sa ubiranjem njegovih prihoda ni po isteku ’81, već su to produžili sve do 1994”, kao i da ga je ova organizacija “svake godine oštetila za milion evra”.

Međutim, iz ove organizacije su na to reagovali saopštenjem u kojem su istakli i da Štulić nakon istupanja iz SOKOJ-a “nije pristupio nijednoj svetskoj organizaciji za kolektivno ostvarivanje prava” i zaključili:

“SOKOJ, niti bilo koja druga organizacija nisu mogli da ubiraju naknadu za korišćenje njegovih dela, tako da ne postoje neisplaćeni tantijemi na ime Štulića”.

Previous post

Read&Roll: Knjige koje se čitaju – glasno... "Žive rane" Entonija Kidisa, pismeno opravdanje za kur***olju u Inđiji!

Next post

Evo zašto Adrijan Smit nije hteo da svira na Diovoj dobrotvornoj pesmi "Stars"... i kako je ipak popustio

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *