Ovo je pravi raritet… Leonard Koen nije voleo obrade, ali zbog Kralja je napravio izuzetak…

0
68
Leonard Koen, Elvis Prisli/Photo: facebook
Leonard Koen, Elvis Prisli/Photo: facebook

Leonard Koen je jedinstveni umetnik. U stvari toliko jedinstven da se sama ideja da je on nešto obradio čini čudnom. Ovaj kantautor je isklesao tako specifične muzičke niše da je tokom karijere stvarno vrlo retko snimao obrade svojih savremenika.

Iako se nekoliko tradicionala tokom godina našlo u njegovom setu i na snimcima, Koen gotovo nikad nije ozbiljno izveo tuđu pesmu. Ali, svako pravilo ima izuzetke, a Koen ga je barem napravio zbog jednog Kralja. Elvisa Prislija, naravno.

– Planiram uskoro da otpevam Elvisovu pesmu na pozornici – rekao je Leonard Koen u intervjuu za BBC 1988. – Bio sam veliki fan Elvisa! Bio sam u gradu danas i kupio kompilaciju tog čoveka. Uskoro ćete me čuti kako pevam “Don’t” i “Are You Lonesome Tonight”. Moj glas je predubok. 20.000 cigareta previše mi je donelo ovu boju glasa – rekao je raspoloženi Koen.

Dvoje stranaca, u hotelskoj sobi, vodilo je ljubav u ritmu njegove usne harmonike… Leonard Koen tada je znao svoj put

Ne postoji zapis da je Koen ikada stvarno otpevao dve spomenute pesme, međutim, oni koji žele crossover Koena i Prislija mogu da se smatraju srećnicima, jer je baš te 1988. godine, Kanađanin spremio poseban nastup u norveškom Oslu.

Za svoje fanove otpevao je “Can’t Help Falling In Love” i zarobio njihova srca zauvek.

Tako je govorio Leonard Koen: Samo budale stalno isto misle i to nazivaju stavovima

Čini se da je Prisli za Koena bio istinski Kralj. U drugom intervjuu iz iste godine, Koen je rekao:

– Laknulo mi je što su sve stvari koje smo toliko dugo osećali našle izraz u Prisliju i u rocku generalno. Celo vreme sam puštao njegove ploče prijateljima kad bi došli – nastavio je Koen. – Rekao bih: “Ovaj tip je sjajan pevač”- i mislili su da je to neka vrsta obrnutog snobizma. Ali nije bila. Prisli je imao tu posebnu vrstu glasa zbog kojega vaše srce ide prema pevaču.

Ispod, zahvaljujući bootlegu The Other Songs of Leonard Cohen, možemo da čujemo ovu nesvakidašnju obradu jednog od Elvisovih najznačajnijih hitova u verziji neverojatnog Leonarda Koena:

HL/Izvor: faroutmagazine.co.uk

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime