Deveti Beogradski Irski Festival od 12. do 21. marta. Izložbe, filmovi, predstave, promocije… na više lokacija u gradu

0
80
Great Book Of Ireland/ Photo: Promo (Beogradski Irski Festival)
Oglasi

Ovogodišnje izdanje Beogradskog Irskog Festivala maksimalno je prilagođeno propisanim merama Vlade Republike Srbije, pa predstavlja zanimljiv miks online i sadržaja na otvorenom prostoru, kao i projekcija i promocija u Kinoteci i UK Parobrod.

Deveti Beogradski Irski Festival održava se u nedelji Svetog Patrika, od 12. do 21. marta na različitim lokacijama u gradu.

– Iako je naš festival poznat po tradicionalnom gostovanju međunarodnih i irskih umetnika, ove godine zbog Korone nismo u mogućnosti da uživo spojimo ekstrovertne Kelte – izjavio je Jaš Kaminski, direktor festivala i dodao:
– No, potrudili smo se da napravimo zanimljiv program koji će se odvijati na otvorenom i zatvorenom prostoru (uz dozvoljen broj posetilaca), kao i online.

Najviše pažnje svakako privlači “Velika knjiga Irske” (The Great Book Of Ireland), antologijsko delo koje obuhvata rad 9 kompozitora, 121 umetnika i 144 pesnika koji su slikali, crtali i pisali direktno na pergamentu.

Izložba ovog fascinantnog umetničkog dela biće otvarena u subotu 13. marta na Savamala Promenadi, dok dokumentarni film o istoj možete da pogledate četiri dana kasnije u Kinoteci ili online u svom domu.

 Beket/ Photo: Promo (Beogradski Irski Festival)
Beket/ Photo: Promo (Beogradski Irski Festival)

Filmski program biće održan u UK Parobrod i Kinoteci – od celodnevnih projekcija svih Beketovih filmova snimljenih po motivima devetnaest scenskih komada preko dokumentaraca kao što su “The Hunger” (čiju naraciju vodi čuveni Liam Neeson) i “Seamis Heaney And The Music Of What Happens” o nobelovcu Seamusu Heaneyu do irskog kandidata za Oskara, ostvarenja “Arracht”.

“Arracht” je jedan od tri filma koji će biti strimovan putem IFI internacionalnog striming servisa, nove online platforme Irskog Filmskog Instituta.

Disco Pigs/ Photo: Promo (Beogradski Irski Festival)
Disco Pigs/ Photo: Promo (Beogradski Irski Festival)

Pored pozorišnog komada “Disco Pigs” i izložbi irsko-dorćolskog fotografa Deana Coadyja i umetnice Biljane Vuković, Beogradski Irski Festival je u svoj program uvrstio i tradicionalno “Ozelenjavanje” – Palata Albanija, Hotel Moskva, fontana na Slaviji, Brankov most, Most na Adi, Stari most, Glavna Pošta, Ambasada Kanade i nedavno otvoreni Narodni muzej postaće zeleni!

Stoga vas pozivamo da zajedno proslavimo nedelju Svetog Patrika u našoj prestonici i još više učvrstimo srpsko-irsko prijateljstvo.

Detaljniji program možete naći na zvaničnom sajtu festivala.

Ozelenjavanje (Glavna pošta)/ Photo: Promo (Beogradski Irski Festival)
Ozelenjavanje (Glavna pošta)/ Photo: Promo (Beogradski Irski Festival)
Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime