Home»Muzika»Šade je, prosto, drugačija: Nisam proizvod industrije, snimam pesme samo kada imam nešto da kažem…

Šade je, prosto, drugačija: Nisam proizvod industrije, snimam pesme samo kada imam nešto da kažem…

7
Shares
Pinterest Google+
Šade/Photo: facebook@sadeofficial
Šade/Photo: [email protected]

Džez pevačica poreklom iz Nigerije, Helen Folšade Adu, poznatija kao Šade, po mnogo čemu se izdvaja od svojih koleginica. Prepoznatljiv muzički stil, specifičan glas i pesme koje svi dobro znamo samo su neke od stvari koje je čine autentičnom, svojom i zbog kojih je volimo.

Ono što mnogi ne znaju, a što je još jedan od razloga zbog kojih se Šade izdvaja od drugih, je to da Šade Adu tokom karijere nije snimila nijednu reklamu, izuzev jednog spota koji je bio u korist očuvanja životne okoline.

Odbila je brojne ugovore koji bi joj doneli brzu veliku zaradu, ali to joj nije ni bilo potrebno jer su njeni albumi i nastupi bili veoma uspešni. Upravo jer se fokusirala na pjevanje.

Jednom prilikom je rekla:

– Snimam pesme samo kad imam nešto da kažem, ne zanima me snimanje muzike samo da bih nešto prodala. Fokusirana sam na stvaranje. Ne želim da budem samo proizvod industrije, želim da ljudi uživaju u mojoj muzici. Meni je to sve. Pevačice ako teže da budu umetnice moraju da drže nivo. Šade nije brend.

Spoj afričke tradicije i engleske sofisticiranosti doprineo je svetskoj slavi pevačice Šade Adu.

Od kako je njen baršunasti glas s hitovima “Smooth Operator” i “Your Love Is King” opčinio publiku još početkom osamdesetih, britanska pevačica nanizala je više od 50 miliona prodatih albuma, višestruke platinaste ploče, nagrade Grammy, planetarnu slavu, ali i status pravee muzičke legende, možda zato što se tako opsesivno krije od javnosti da je prijatelji u šali zovu Hjui, po ekscentričnom milioneru pustinjaku Hauardu Hjuzu.

THE 1975 OBRADILI HIT ŠADE “BY YOUR SIDE”

Nevoljno daje intervjue, u proteklih 20 godina je samo jednom bila na turneji i snima vrlo malo, u celoj karijeri snimila je samo sedam studijskih albuma.

Na listi najbogatijih muzičara Sunday Timesa ona zauzima visoko mesto s imovinom koja se procenjuje na više od 30 miliona funti, a materijalne je stvari, tvrdi, ionako ne zanimaju previše.

– Ne treba mi mnogo novca. Mogli biste da provalite u moju kuću u Londonu i da izađete nakon pola sata praznih ruku jer niste našli ništa što bi bilo vredno ukrasti – sa osmehom objašnjava.

HL/Izvor: ddl.rs

Previous post

Književna tribina "Tri knjige - tri pisca“ 8. marta u KC Čukarica

Next post

Testiranje "nove normalnosti" ... Kori Tejlor kreće na "socijalno distanciranu" turneju

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *