Home»Muzika»Pol Makartni otkrio tajnu pisanja pesama: Kopaš po prljavštini svoje mašte, dok ne nađeš zlato…

Pol Makartni otkrio tajnu pisanja pesama: Kopaš po prljavštini svoje mašte, dok ne nađeš zlato…

4
Shares
Pinterest Google+
Pol Makartni/Photo: YouTube printscreen
Pol Makartni/Photo: YouTube printscreen

Svi znaju da je Pol Makartni jedan od najboljih kantautora svih vremena. Zapravo je teško zamisliti svet bez Maka u njemu. Bivši Beatles svojevremeno je otkrio tajnu svog uspeha.

Nažalost, nema formule koje je sledio i koja ga je učinila jednim od najneobičnijih autora svih vremena. Međutim, način razmišljanja i pristup pisanju pomogli su mu da postane takav velikan. 2014. Makartni je na jednom događaju u Londonu obradovao grupu perspektivnih mladih muzičara podelivši sa njima dragocene savete za pisanje pesama. Bivši Beatles otvoreno je priznao da, iako je jedan od najiskusnijih i najuspeđnijih tekstopisaca na planeti, i dalje nema recept sa uspešnu pesmu.

– Sjajna stvar je što nema pravila – rekao je Makartni. – Vodim mali kurs pisanja pesama u Liverpulu u svojoj staroj školi i uvek kažem deci da ne postoje pravila i da ne znam kako se to radi.

POL MAKARTNI NAJAVIO BIOGRAFIJU – KROZ PRIČU O 154 SVOJE PESME…

– To se može dogoditi na bilo koji način. Volim saradnju, i pisanje sa Džonom je bila vrhunska saradnja. Mislim da smo obojica imali veliku sreću što smo se pronašli jer smo savršeno funkcionisali zajedno. Primer koji uvek dajem je da sam napisao pesmu pod nazivom “Getting Better”, koja je glasila: ‘Stalno postajem bolji’, a on kaže: ‘Ne možeš biti puno gori’. Dobro, hajde, onda da razmislimo o tome. Odjednom ste dobili formu za ono što radite, a sledeći redak nije samo ‘Još uvek se popravljam’. Ja bih to učinio njegovim pesmama, a on mojim – blaženo se prisetio.

U razgovoru za NPR 2015. godine, Makartni je takođe ponudio nekoliko mudrih reči:

– Nema smisla samo pomisliti: ‘U redu, sad to mogu, samo ću da sednem i to uraim’. Malo je komplikovanije od toga. Razgovarate s ljudima koji snimaju ploče ili albume i uvek uđete u studio razmišljajući: ‘Ma, pa, znam to! Imam dosta stvari, znate, pišem. ’A onda shvatiš da sve to iznova krećeš, opet krećeš od nule. Nikad to ne shvatiš do kraja.

– To je ta fluidna stvar, muzika. I baš to mi se sviđa. Ne bih voleo da pomislim: “Oh, oa ja znam kako se ovo radi”. Zapravo, držim ta predavanja u srednjoj školi u Liverpulu – s učenicima radim mali čas pisanja pjesama – i svakako mogu da kažem. “Odaberite temu. Sad ćemo da odabremo ritam. Sad pravimo melodiju. Sad smislite neke sajne reči…”. Ali to ne ide tako. To nije odgovor,

Lepota u iskrenosti Makartnijevog odgovora na ovu temu je što ne postoji tajni kod za pristup kreativnosti, a jedino što možete da učinite je, kako je rekao, da “kopate po prljavštini svoje mašte dok ne pronađete zlato”.

HL/Izvor: faroutmagazine.com

Previous post

Oni su znali da krokodili dolaze...

Next post

Književna tribina "Tri knjige - tri pisca“ 8. marta u KC Čukarica

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *