Home»Film»Nebojša Glogovac dobija ulicu na svom Dorćolu…

Nebojša Glogovac dobija ulicu na svom Dorćolu…

6
Shares
Pinterest Google+
Nebojša Glogovac/Photo: facebook
Nebojša Glogovac/Photo: facebook

Komisija za spomenike i imena trgova i ulica Grada Beograda sutra će zvanično usvojiti inicijativu da preminuli glumac Nebojša Glogovac dobije ulicu u prestonici, a ta inicijativa naći će se na dnevnom redu Skupštine grada 12. marta.

Deo ulice Strahinjića bana, odnosno deo između Francuske i Skadarske ulice, koji je pre nekoliko godina rekonstruisan i pretvoren u pešačku zonu, poneće ime “Sokak Nebojše Glogovca”.

Ovaj urbani džep izabran je da ponese ime Nebojše Glogovca uz konsultacije s njegovom porodicom, kolegama glumcima i Jugoslovenskim dramskim pozorištem.

OBJAVLJENA KNJIGA “GLOGI”… KAKO JE ŽIVEO, VOLEO I PLAKAO NEBOJŠA GLOGOVAC

Osim toga, Skupština grada Beograda donela je odluku i da podrži i nagradu koju će dodeljeviti Jugoslovensko dramsko pozorište, a koja će se zvati Nebojša Glogovac i dodeljivaće se najboljem mladom glumcu.

Nebojša Glogovac rođen je 1969. godine u Trebinju, a glumačku karijeru započeo je u Ateljeu mladih u Pančevu.

Od Jugoslovenskog dramskog pozorišta, 1966. godine dobio je stipendiju, a prvu ulogu u predstavi “Velika pljačka”, u režiji Dejana Mijača na sceni Ateljea 212.

U Jugoslovenskom dramskom pozorištu, čiji je član bio od 1996. godine, igrao je u 20 pozorišnih predstava, a osim u matičnom pozorištu igrao je u predstavama u Crnogorskom narodnom pozorištu “Ribarske svađe”, Pozorištu Boško Buha “San letnje noći”, Teatru Ulises “Oluja” i “Pijana novembarska noć”, Zvezdara teatru “Kontuzov”, “Srpska drama” i predstavi “Parabelum”

SJAJAN MURAL POSVEĆEN NEBOJŠI GLOGOVCU NA FASADI TROSPRATNICE…

Poslednja uloga i poslednja odigrana predstava u Jugoslovenskom dramskom pozorištu bila je “Hamlet”, 13. decembra 2017. godine.

Prvu filmsku ulogu i to glavnu ostvario je 1993. godine u kratkometražnom filmu “Rekvijem za jedan san”.

Igrao je glavne uloge u ostvarenjima “Ubistvo s predumišljajem”, “Bure baruta”, “Nebeska udica”, “Kad porastem biću Kengur”, “Klopka”, “Hadersfild”, “Žena sa slomljenim nosem”, “Branio sam Mladu Bosnu”, “Krugovi”, “Ravna gora” i “Ustav Republike Hrvatske”.

Višestruko je nagrađivan za uloge u pozorištu i na filmu, a izdvajaju se Sterijina nagrada, Car Konstantin u Nišu i Zlatna arena u Puli za najbolju mušku ulogu.

Preminuo je posle kratke i teške bolesti na Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije u Beogradu, 9. februara 2018. godine.

HL/Izvor: Tanjug

Previous post

Bili su prijatelji od 11. godine, a onda nisu mogli očima da se vide... A ipak su napravili jedan od najboljih albuma ikada

Next post

Kiki Lesendrić: Đole Balašević zaslužuje Nobelovu nagradu, isto kao i Bob Dilan

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *