Home»Kult»Bili su prijatelji od 11. godine, a onda nisu mogli očima da se vide… A ipak su napravili jedan od najboljih albuma ikada

Bili su prijatelji od 11. godine, a onda nisu mogli očima da se vide… A ipak su napravili jedan od najboljih albuma ikada

5
Shares
Pinterest Google+
Bridge over Troubled Water, cover
Bridge over Troubled Water, cover

Dana 7. marta 1970. godine album ‘Bridge Over Troubled Water’ dvojca Simon & Garfunkel započeo je desetonedeljni boravak na prvom mestu američke top-liste. To je bio peti i posljednji njihov album.

Snimljen je krajem 1969. a izašao je u januaru 1970. godine. U međuvremenu duo se raspao, nakon što je i čitav proces rada na tom albumu prošao u njihovim međusobnim trzavicama. Dvojica prijatelja koji se poznaju od svoje 11. godine i koji su postali jedna od najpopularnijih i najprodavanijih grupa njihove generacije, postali su gotovo pa i najgori neprijatelji.

HVALA VAM ZA VOŽNJU… POL SAJMON ZAVRŠIO OPROŠTAJNU TURNEJU KONCERTOM U RODNOM GRADU

Od 11 numera s albuma, pet su postale veliki svetski hitovi, ali to nikako nije moglo da spreči neminovan raspad ovog dua. Ispod globalno vedre atmosfere albuma, skrivao se njihov narušeni odnos. Razlike su postajale prevelike, a ni Pol ni Art nisu imali volje niti želje da ih prevladaju i posle objavljivanja ovog briljantnog albuma, Sajmon i Garfankel su se razišli i pošli svaki svojim putem.

Pokušali su da se “okupe” nekoliko puta, a najpoznatiji pokušaj bio je 1981. za koncert u Central Parku, koji je privukao više od 500.000 ljudi, i postao jedan od najposećenijih koncerata u istoriji.

Godine 2014. Garfankl je Rolling Stoneu rekao da veruje da će on i Sajmon ponovo svirati zajedno, ali je dodao:

– Znam da publika širom sveta želi Sajmona i Garfankla. Ja se slažem sa njima. Ali ne mislim da se Sajmon slaže .

Upitan o ponovnom okupljanju 2016. godine, Sajmon je rekao:

– Iskreno, ne slažemo se. Dakle, nije kao da je zabavno. Da je bilo zabavno, rekao bih, u redu, ponekad ćemo izaći i pevati stare pesme u harmoniji. To je u redu. Ali kad nije zabavno, znate, imai pametnijih stvari u životu. Dakle, to se više nikada neće ponoviti. To je to.

 

Previous post

Preminuo kompozitor i muzičar Sanja Ilić, osnivač Balkanike

Next post

Nebojša Glogovac dobija ulicu na svom Dorćolu...

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *