Home»Kultura»Poruka Helen Miren za Svetski dan pozorišta: Prelepa pozorišna kultura živeće sve dok nas bude ovde

Poruka Helen Miren za Svetski dan pozorišta: Prelepa pozorišna kultura živeće sve dok nas bude ovde

4
Shares
Pinterest Google+

Međunarodni pozorišni institut (International Theatre Institute) koji predstavlja krovnu organizaciju UNESKO-a za pozorište i izvođačke umetnosti, objavio je poruku za Svetski dan pozorišta 2021 čuvene engleske glumice i dobitnice Oskara Helen Miren.

Svetska organizacija pantomimičara (SOP), kao globalni partner Međunarodnog pozorišnog instituta (MPI) i Marko Stojanović, kao predsednik SOP i član MPI preneli su poruku Helen Miren u celosti i na srpskom jeziku.

Poruka Helen Miren za Svetski dan pozorišta 2021 (27.mart):

Ovo je bilo veoma teško vreme za žive nastupe i mnogi umetnici, tehničari i zanatlije, muškarci i žene mučili su se i borili u profesiji koja je već prepuna nesigurnosti.
Možda ih je baš ta, uvek prisutna nesigurnost učinila sposobnijima da visprenošću i hrabrošću prežive ovu pandemiju.
Njihova mašta se u ovim novim okolnostima već pretočila u inventivne, zabavne i potresne načine komunikacije, naravno velikim delom zahvaljujući Internetu.
Ljudska bića pričaju jedni drugima priče od kad postoje na ovoj planeti. Prelepa pozorišna kultura živeće sve dok nas bude ovde.
Kreativni poriv pisaca, dizajnera, plesača, pevača, glumaca, muzičara, reditelja, nikada neće biti ugušen i u vrlo bliskoj budućnosti će ponovo procvetati novom energijom i novim razumevanjem sveta koji svi delimo. Jedva čekam!

Svetski dan pozorišta obeležava se već tačno 60 godina svakog 27.marta, a od 2011. obeležava se i Svetski dan pantomime svakog 22. marta na dan rođenja čuvenog pantomimičara Marsela Marsoa na inicijativu Marka Stojanovića i Ofera Bluma.

Pre nekoliko godina pokrenuta je inicijativa da se obeležava Svetska nedelja predstava koja počinje 20.marta Svetskim danom dečijeg pozorišta, nastavlja se Svetskim danom lutkarstva 21.marta, Svetskim danom pantomime 22.marta i završava 27.marta Svetskim danom pozorišta.

Photo: pixabay.com
Photo: pixabay.com
Previous post

Violončelista Nemanja Stanković nominovan za Listeners' Choice Award

Next post

V.I.S. Scena spremili treći album "Ti nisi taj", a u međuvremenu, pesme im se vrte u Americi, Engleskoj, Španiji, Brazilu, Namibiji...

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *