Home»Film»67. Martovski festival: Selekcija eksperimentalnog filma i video arta

67. Martovski festival: Selekcija eksperimentalnog filma i video arta

5
Shares
Pinterest Google+

Prošlogodišnji, 67. Martovski festival zbog pandemije koronavirusa nije održan, pa u skladu sa odlukom Odbora festivala naredno izdanje biće duplo: 67/68.

Martovski festival održaće se od 22. do 28. marta, na njemu će biti prikazane kompletne takmičarske selekcije iz 2020. i 2021. godine i dodeljene nagrade i za 67. i za 68. izdanje festivala.

Jedan od najstarijih filmskih festivala u Evropi i svetu ove godine trajaće duže – sedam dana, a publici će biti predstavljen bogat filmski program u nekoliko nacionalnih takmičarskih kategorija: dokumentarni film do i preko 50 minuta, eksperimentalni film i video art, animirani film i kratki igrani film (kategorija za koju postoji i međunarodna selekcija).

Pored takmičarskog, Martovski festival imaće tradicionalno i bogat revijalni filmski program podeljen u celine “Svetska panorama“, “Regionalna panorama“ i “Domaća panorama“.

Publika će imati priliku da pogleda filmove koji su pobednici velikih svetskih festivala, domaće, regionalne i svetske premijere, dela značajnih domaćih i međunarodnih autora, kao i selekcije ostvarenja sa značajnih evropskih festivala kratkometražnog filma u Klermon Feranu, Drami i Berlinu.

Photo: Promo (Martovski festival)
Photo: Promo (Martovski festival)

Predstavljamo program filmova iz selekcije 67. Martovskog festivala, koji se  takmiče u kategoriji eksperimentalnog filma i video arta:

“Dok sam bio u stomaku, napipao sam rukom svoju pišu i tako shvatio da sam DEČAK!” (režija: Miloš Tomić, produkcija: Miloš Tomić, Jakub Felcman)

U nizu nadrealnih, poetičnih i kretenastih prizora, ulazimo u odnos i pokušaj komunikacije između sredovečnog oca i njegovog sina, koji od dečaka uskoro postaje mladić.

Svako živi sa svojom opsesijom: dečak zaluđen igricama na tabletu, otac u svojim muzičko-bučnim fantazijama.

U filmu glume: Dren Tomić, Miloš Tomić

Hackteria/ Photo: Promo (Martovski festival)
Hackteria/ Photo: Promo (Martovski festival)

“Hackteria” (produkcijska kuća: Ground, režija: Izvanredni Bob, produkcija: Andrija Lučić)

Robo samuraj proživljava satori u tech-noire skeumorfizmu.

Komunikacija/ Photo: Promo (Martovski festival)
Komunikacija/ Photo: Promo (Martovski festival)

“Komunikacija” (produkcijska kuća: Dom kulture Studentski grad – Akademski filmski centar, režija: Saša Petrović, produkcija: Ivan Velisavljević)

Parafraza filma Karla Teodora Drajera “Stradanje Jovanke Orleanke“. Citiranjem međunatpisa i repliciranjem kadrova u novom kontekstu uspostavlja se odnos između dva istorijska vremena.

Otvaraju se pitanja uloge individue u istoriji, načina na koji ona u specifičnom istorijskom kontekstu postaje vodilja celoj zajednici, društvene dinamike uključivanja u zajednicu i isključivanja iz nje, i to u najdrastičnijoj formi.

Paralelni tokovi/ Photo: Promo (Martovski festival)
Paralelni tokovi/ Photo: Promo (Martovski festival)

“Paralelni tokovi” (produkcijska kuća: Verige, režija i produkcija: Luka Papić i Branka Majstorović)

Prateći tokove misli, tokove interneta i tokove istorije, zalazi se u paralelne dimenzije – sive zone realnosti. Ekspedicije u sive zone su uvek lične, a njihovi rezultati nisu uvek poetični, inspirativni ili lepi. Često se tu otkrivaju banalnosti, koje se zatim pretvaraju u misterije, koje se onda iznova pretvaraju u banalnosti.

Prizori tajanstvenog simpozijuma/ Photo: Promo (Martovski festival)
Prizori tajanstvenog simpozijuma/ Photo: Promo (Martovski festival)

“Prizori tajanstvenog simpozijuma” (produkcijska kuća: Nezavisni filmski centar Vorky Team & Dom kulture Studentski grad – Akademski filmski centar, režija: Milan Milosavljević, produkcija: Dragan Cakić)

U toku Hladnog rata, u predvečerje nuklearne pretnje, kada deca utonu u san stariji su započinjali svoje igre u “ludim šezdesetim“…

Video sam/ Photo: Promo (Martovski festival)
Video sam/ Photo: Promo (Martovski festival)

“Video sam” (produkcijska kuća: Cinema Film Workshop, režija i produkcija: Zoltan Bicksei)

Prikaz “vida“ slepe osobe na pustom otvorenom prostoru. Slepa osoba nabasa na prazninu letnje pustare. Dodiruje, oseća svetlost dlanovima i licem, maštom i verovanjima – to nije samo igra u kadru, već kratak sažetak unutrašnjeg doživljaja spoljnog sveta.

Film je polifonski splet dodirivanja, držanja, saplitanja Slepe osobe, o čemu svedoče trava, suve trske i gnezdo.

Brojni mali Rajevi, ljudi koji iz njih izlaze, boreći se u smrtonosnim dvobojima. Ubijanje i ponovno rođenje poput vrtloga, ples maskiranih fragmentarnih figura, dugi koraci i veličanstvena nepomičnost promiču ispred očiju Slepe osobe…

U filmu glume: Nándor Szilágyi, Gábor Bagi, István Berecz, Rolland Resócki, Elizabetta Bicskei.

Živa crvena/ Photo: Promo (Martovski festival)
Živa crvena/ Photo: Promo (Martovski festival)

“Živa crvena” (produkcijska kuća: Sivo Drvo Film, režija i produkcija: Svetislav Dragomirović)

Film je priča o zagrobnom životu trkačkog konja, Čirokija.

Glume: Marina Gunjača, Tanasije Ruzmarin Stojić, Ružica Živković

Martovski Festival Logo 2017

Selekcionu komisiju takmičarskog programa 67. Martovskog festivala čine: Nikola Majdak, direktor fotografije, Milan Nikodijević, profesor produkcije i Vladimir Šojat, autor i montažer.

Stručni saradnik selekcione komisije je Dragan Nikolić, reditelj i urednik filmskog programa Doma omladine Beograda, a umetnički direktor Martovskog festivala je Dejan Dabić.

Previous post

Pobeda "otpisanog"... U 2020. godini prodaja vinila porasla za 30 posto

Next post

Kiparskoj pevačici prete da će je spaliti kao vešticu zbog satanističke pesme...

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *