Home»Muzika»Sabaton napisao himnu za proslavu 500 godina švedske Kraljevske garde i najavio novi album – na vinilu sa barutnim česticama

Sabaton napisao himnu za proslavu 500 godina švedske Kraljevske garde i najavio novi album – na vinilu sa barutnim česticama

5
Shares
Pinterest Google+
Sabaton/Photo: promo
Sabaton/Photo: promo

Švedski “vojni istoričari”, metal bend Sabaton, predstavili su spot za novu pesmu “Livgardet”, kojom se obeležavaja 500. godišnjica Kraljevske garde Švedske.

Ovo je prva nova muzika Sabatona od njihovog albuma iz 2019. godine “The Great War”. Još jednom, bend inspiraciju traži u istoriji i junaštvu, ovog puta koncentrišući se na podvige istorijske švedske garde. Zanimljivo je da je posle mnogo godina Sabaton napisao pesmu na švedskom jeziku.

– Od 2012. i “Carolus Rexa”, radujemo se što ćemo napisati još pesama na švedskom, i smatrali smo da nismo završili sa istorijom svoje otadžbine-  rekao je basista i tekstopisac Par Sundstrom.

NIKAD NE OTPISUJTE ONE KOJI NEMAJU ŠTA DA IZGUBE… GRUPA SABATON OBJAVILA SPOT ZA NOVI SINGL “THE ATTACK OF THE DEAD MEN”

Jedna od najstarijih vojnih pukovnija na svetu, Švedska kraljevska garda (Livgardet), formirana je u matičnoj regiji Sabatona u Švedskoj, Dalecarlia, 1521. godine od strane legendarnog švedskog kralja Gustava Vasa.

– U proteklih 500 godina evoluirali su i služili pod različitim kraljevima i kraljicama širom sveta, a aktivni su i danas – nastavio je Sundstrom. – Smatrali smo da bi takva godišnjica bila vredna pesme i ciljali smo na to da napišemo himnu za ovaj švedski puk i njegovo nasleđe. Bogatu 500-godišnju istoriju je, nepotrebno je reći, izuzetno teško uklopiti u jednu jedinu pesmu, i zato smo se uglavnom fokusirali na delove i bitke koje su se dogodile u doba Švedskog carstva. Nameravali smo da napišemo  moćnu himnu za ovaj švedski puk i njegovo izuzetno nasleđe.

Zanimlivost vezana za novi album Sabatona je da je bend lično nadgledao proces pravljenja ploča koje u sebi sadrže čestice pravog baruta.

HL/Izvor: mulj.net

Previous post

Album koji prkosi vremenu... 48. rođendan jedne od najboljih ploča ex-Yu scene ikada

Next post

Poslednji udarac bioskopima u Srbiji... Vrhunac besmislenih odluka Kriznog štaba

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *