Album koji prkosi vremenu… 48. rođendan jedne od najboljih ploča ex-Yu scene ikada

0
162
Oglasi
Dnevnik jedne ljubavi, cover
Dnevnik jedne ljubavi, cover

Pre tačno 48 godina, 28. februara 1973. objavljen je jedan od najboljih albuma u istoriji ex-YU muzike -“Dnevnik jedne ljubavi”, antologijsko delo, prvi konceptualni album i prvi zajednički album Josipe Lisac i Karla Metikoša.

U vreme njegove objave, te davne godine, dugosvirajuća ploča ili LP,  još je bila retkost, a pre Josipe, prvu rock ploču “Naši dani” objavila je Grupa 220, 1968. godine.

Sjajan debitantski album Josipe Lisac bio je ujedno i prva ženska rock ploča na kojoj se kroz pesme “O jednoj mladosti”, “Srela sam se s njim”, “Sreća”, “Po prvi put”, “Plačem”, “Jedna kratka vijest”, “Ležaj od suza”, “Ne prepoznajem ga”, “Vjerujem ti sve” i “Kao stranac” provlači ljubavna priča žene koja se zaljubila, zavolela, spoznala otuđenje, razdor, tišinu i prolaznost veze, ali uz nadu i veru da snaga ljubavi može da nadjača sve probleme.

JOSIPA LISAC: DANAS JE SVE U VRHUNSKOJ PRODUKCIJI, ALI PRAVA PESMA JE ONA KOJU MOŽEŠ DA OTPEVAŠ SAM, U SOBI, BEZ MUZIKE…

Uz Josipu, koja je publiku osvojila svojom uverljivom interpretacijom, za savršenost ovog albuma zaslužni su i sjajni muzičari: Slobodan Bodo Kovačević iz Indexa, Miroslav Sedak – Benčić, sjajan saksofonista koji je  gostovao i na Azrinim pločama, cela postava grupe Time (Dado Topić, Tihomir Pop Asanović, Mario Mavrin, Vedran Božić, Ratko Rale Divjak, Brane Lambert Živković) kao i mnogi drugi, dok su back vokale pevale današnje dive Zdenka Kovačiček, Ksenija Erker i Dubravka Zubović, uz Adicu Dobrić.

Album su komponovali Karlo Metikoš i Ivica Krajač, dok je dirigent i aranžer svih pesama na albumu bio Brane Lambert Živković. Iako su svi oni doprineli kvalitetu samog albuma, na njemu se posebno ističu uvodna “O jednoj mladosti”, koja je uz pesme “Sreća”, “Ležaj od suza” i “Srela sam se s njim” neizostavan deo Josipinog koncertnog repertoara.

Reizdanje ovog albuma s remasterizovanim snimcima Croatia Records objavila je 2009. godine na CD-u. Godine 2013. kada je ovaj album slavio 40 godišnjicu od svoje prve objave, Croatia Records ga je ponovo objavila na vinilu. Odličnu upečatljivu crno belu naslovnicu Joze Ćetkovića upotpunio je beli vinil koji je dao sklad kvalitetu zvuka i vrhunskog dizajna.

JOSIPA LISAC: TRŽIŠTE JE UNIFORMISANI UKUS VEĆINE… MOJI MLADI PRIJATELJI, TAKO SE NE POSTAJE MUZIČAR

Album “Dnevnik jedne ljubavi” može da se uporedi s najboljim albumima svih vremena ne samo kod nas već i u svetskim razmjerima, a struka ga je ponovo nagradila 2015. godine. Josipa Lisac, Karlo Metikoš posthumno i Ivica Krajač nagrađeni su Porinom za antologijsko delo koje će zauvek ostati zapamćeno u istoriji diskografije s ovih prostora.

HL/Izvor: crorec.hr/soundguardian.com

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime