Home»Film»67. Martovski festival: Nacionalna selekcija kratkog igranog filma

67. Martovski festival: Nacionalna selekcija kratkog igranog filma

4
Shares
Pinterest Google+

Pošto 67. izdanje Martovskog festivala zbog globalne pandemije nije održano tokom 2020. godine, u skladu sa odlukom Odbora festivala naredno izdanje biće duplo: 67/68.

Martovski festival održaće se od 22. do 28. marta 2021. godine. Biće prikazane kompletne takmičarske selekcije iz 2020. i 2021. godine, a biće dodeljene festivalske nagrade i za 67. i za 68. izdanje festivala.

Photo: Promo
Photo: Promo

Podsećamo da je do 1. marta 2021. rok za podnošenje prijava za selekciju domaćeg takmičarskog programa (dokumentarnog do 50 minuta, dokumentarnog preko 50 minuta, TV dokumentarnog, kratkog igranog, animiranog, eksperimentalnog filma i video arta) 68. Martovskog festivala.

Prijava za festival vrši se isključivo preko sajta: www.martovski.rs. Konkurs je otvoren i za autore i produkcije iz inostranstva, za selekciju međunarodnog takmičarskog programa u kategoriji za kratki igrani film.

Konkurs važi za filmove proizvedene 2019. i kasnije. Producenti ili autori selektovanih filmova biće obavešteni najkasnije do 12. marta ove godine.

Bambilend/ Photo: Promo (Martovski festival)
Bambilend/ Photo: Promo (Martovski festival)

Predstavljamo program filmova iz selekcije 67. Martovskog festivala, koji se takmiče u kategoriji kratkog igranog filma – nacionalna selekcija.

“Bambilend” (produkcijska kuća: Fakultet za medije i komunikacije, režija: Danilo Stanimirović, produkcija: Doloris Ašković, Danilo Stanimirović,)

Strahinja je upravo završio glumačku akademiju i radi kao klovn na dečjim rođendanima. “Bambilend“ je veliki zabavni park u njegovom rodnom gradu, koji je radio dok je Strahinja odrastao. Sada, napušten i ruiniran, predstavlja metaforu Strahinjine generacije.

U filmu glume: Pavle Čemerikić, Teodora Janković, Nebojša Stanimirović.

Čelkaš/ Photo: Promo (Martovski festival)
Čelkaš/ Photo: Promo (Martovski festival)

“Čelkaš” (produkcijska kuća: Akademija umetnosti Novi Sad, režija: Ružica Anja Tadić, produkcija: Kristina Kljajić)

Na pristaništu se sreću neiskusni mladić sa sela Gavrilo i lokalni krijumčar Čelkaš, koji ga za jedno veče spretno uvuče u svet kriminala. U moralnoj dilemi kako da odabere pravi put i obezbedi svoju egzistenciju, dobri mladić zamalo postaje ubica, a kriminalac pokazuje milosrđe i poštenje.

U filmu glume: Nenad J. Popović, Miloš Macura, Jovan Veljković.

Jesenji valcer/ Photo: Promo (Martovski festivl)
Jesenji valcer/ Photo: Promo (Martovski festivl)

“Jesenji valcer” (produkcijska kuća: Mansarda, režija: Ognjen Petković, produkcija: Michael Vukadinovich)

Na putu do slobode, bračni par mora da zaobiđe prepreku koja se ne prelazi.

Glume: Jovo Maksić, Tanja Pjevac, Ljubiša Milišić, Marjan Apostolović.

Matura/ Photo: Promo (Martovski festival)
Matura/ Photo: Promo (Martovski festival)

“Matura” (produkcijska kuća: Fakultet dramskih umetnosti, režija: Gvozden Ilić, produkcija: Savina Smederevac, Kosta Ilić)

Troje najboljih drugara odbija da ode na matursko veče. Noć koja im predstoji razotkriva njihove skrivene i potisnute želje, koje osvetljavaju emocionalnu zbunjenost jedne generacije.

Glume: Ivana Zečević, Pavle Čemerikić, Pavle Mensur.

Najkraći dan/ Photo: Promo (Martovski festival)
Najkraći dan/ Photo: Promo (Martovski festival)

“Najkraći dan” (produkcijska kuća: Fakultet dramskih umetnosti, režija: Aleksa Mihajlović, produkcija: Ena Bajraktarević, Andrija Dujović)

Dvadeset i prvog decembra, tokom najkraćeg dana u godini, Marta i njena sestra stižu u rodni kraj da posete majku. Strah od izvesne budućnosti koja je pred njom, navodi Martu da se osvrne na uspomene, kuću iz detinjstva, odnose u porodici i osobu iz prošlosti.

Glume: Ivana Vuković, Jovan Belobrković, Sonja Isailović, Draginja Vognjac.

Poslednja slika o ocu/ Photo: Promo (Martovski festival)
Poslednja slika o ocu/ Photo: Promo (Martovski festival)

“Poslednja slika o ocu” (produkcijska kuća: All Inclusive Films, režija: Stefan Đorđević, produkcija: Andrijana Stojković, Marija Lero)

Dušan i Laza putuju preko istočne Srbije za Beograd. Terminalno bolestan, Dušan mora da pronađe novi dom za svog sina Lazu, kome je sve šta ima.

Glume: Igor Benčina, Marko Matić, Marina Redžepović.

“Porajmos” (produkcijska kuća: Ravangrad film Sombor, režija: Gorčin Stojanović, Produkcija: Dušan Jović)

Antiratna drama o sudbinama Jevrejke Žuže, nemačkog oficira Franca i romskog violiniste Dejana, za vreme Drugog svetskog rata u Somboru i koncentracionom logoru. Od ljubavi i tolerancije do tragedije.

Glume: Branislav Jerković, Vanja Nenadić, Slaven Došlo, Ervin Hadžimurtezić.

Šerbet/ Photo: Promo (Martovski festival)
Šerbet/ Photo: Promo (Martovski festival)

“Šerbet” (produkcijska kuća: Fakultet dramskih umetnosti, režija: Nikola Stojanović, produkcija: Tijana Savić, Stefan Momić, Jovan Sibinović, Nikola Stojanović, Mladen Teofilović)

Destruktivni i gladni života, Ena i Sale se susreću. Teret prošlosti i strahovi ih proganjaju, dok pokušavaju da otkriju šta osećaju. Kroz agresiju, na periferiji prljavog grada, testiraju granice svoje ljubavi.

Glume: Jelena Tjapkin, Branko Perišić, Stela Ćetković, Branislav Platiša, Miljana Kravić, Tamara Milošević,

Šum/ Photo: Promo (Martovski festival)
Šum/ Photo: Promo (Martovski festival)

“Šum” (produkcijska kuća: Akademija umetnosti Novi Sad, režija i produkcija: Anđelko Beroš).

Žena proživljava dane neprestano čujući šum u glavi.

Glume: Elizabeta Đorevska i Aleksandar Đurica.

Selekciona komisija takmičarskog programa 67. Martovskog festivala: Nikola Majdak, direktor fotografije (Srbija), Milan Nikodijević, profesor produkcije (Srbija) i Vladimir Šojat, autor, montažer (Srbija).

Stručni saradnik selekcione komisije je Dragan Nikolić, reditelj i urednik filmskog programa Doma omladine Beograda, a umetnički direktor Martovskog festivala je Dejan Dabić.

Martovski Festival Logo 2017

 

 

Previous post

Eminem oborio još jedan rekord... Pesma "Lose Yourself" streamovana više od milijardu puta

Next post

Saopštenje Festivala dokumentarnog filma DOK#3 povodom promene termina projekcija zbog novih mera

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *