Home»Pulse»Puls grada»Novo izdanje Femix Festa od 12. do 14. marta u Beogradu

Novo izdanje Femix Festa od 12. do 14. marta u Beogradu

4
Shares
Pinterest Google+

Femix Fest – festival ženskog stvaralaštva održaće se od 12. do 14. marta u Beogradu, u hibridnom formatu u okviru kog će najveći deo sadržaja biti emitovan onlajn.

Publiku očekuju nova muzika, film i fotografije, kao i diskusije na brojne zanimljive teme.

Uprkos teškoćama koje je 2020. donela kulturnoj sceni, protekla godina je bila puna kreativnosti i donela novu muziku, fotografije i filmske ideje.

Femix Fest 2021 posvećen je slavljenju autorki u različitim oblastima, promociji njihovih najnovijih radova, kao i diskusiji o poziciji i delovanju žena u okviru kulturne scene i kreativnih industrija.

Natalee/ PhotoAleX
Natalee/ PhotoAleX

U okviru muzičkog dela festivala, publika će čuti mlade muzičarke i neki novi zvuk, kao i autorke dobro poznate domaćoj sceni (Nataleé, Majka Mara, Sanja Tišma i mnoge druge muzičarke i autorke).

Nastupaće odabrane kantautorke i bendovi koji će se naći na novom izdanju muzičke kompilacije Femikseta 9, zajedno sa devojkama koje su do skoro razvijale svoje veštine u okviru FemixEdu programa. Posebno mesto u programu imaće nastup učesnica Rok kampa za devojčice. Publika će uživati u muzici najrazličitijih žanrova.

Mlade autorke koje deluju na polju filma su takođe deo ovogodišnjeg Femix Festa. Na festivalu će biti prikazani odabrani kratki filmovi polaznica FemixEdu programa, kao i dugometražni film sa ženskim autorstvom.

Tokom javnog čitanja scenarija publika će imati priliku da prva čuje nove ideje koje će se tek pretočiti u film, i razgovara sa autorkama.

Pored muzike i filma, tu je i grupna izložba fotografija koja će biti otvorena 13. marta. Na izložbi čija je kustoskinja Ana Simona Zelenović, naći će se fotografije 10 autorki koje su u prethodnom periodu bile deo FemixEdu programa.

Femix Fest će značajan deo programa posvetiti diskusijama o umetnicama i autorkama u poeziji, stripu i street-artu. Pored podrške umetnicama koje su već aktivne, govoriće se i o novoj generaciji mladih muzičarki koja se razvija kroz Rok kampove za devojčice koji nastaju širom regiona.

Rok kamp za devojčice/ Photo: Promo (AleX)
Rok kamp za devojčice/ Photo: Promo (AleX)

Festival organizuje kolektiv mladih žena FEMIX, a detaljnije informacije o Femix Festu 2021 potražite na sajtu.

Femix Fest 2021 se organizuje uz podršku fonda Prince Claus i međunarodne organizacije Freemuse, a rad FEMIX-a dugoročno podržavaju fondacije Mama Cash i FRIDA.

Previous post

Jahta, smeh i šolja vrućeg čaja... Rodžer Voters otkrio kako je zamalo ubio bubnjara Nika Mejsona

Next post

Blondie najavili grafički roman, "maštovit pogled na usmenu istoriju benda"...

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *