Home»Kultura»Zvanično otvaranje Galerije Kombank dvorane izložbom slika, skulptura i video rada Miloša Šobajića

Zvanično otvaranje Galerije Kombank dvorane izložbom slika, skulptura i video rada Miloša Šobajića

4
Shares
Pinterest Google+

Izložbom slika, skulptura i video rada, najvećeg savremenog slikara i umetnika Miloša Šobajića, koja će biti otvorena od 5. do 25. marta zvanično će biti obeleženo otvaranje Galerije Kombank dvorane.

U okviru otvaranja izložbe u 15:00 časova, ujedno će biti predstavljena i knjiga istoimenog autora:”Mojih devet života” u izdanju Vukotić & Media.

Na izložbi će biti predstavljeno sedam monumentalnih slika nastalih u poslednjih desetak godina, kao i slika koja je obeležila početka Pariskog stvaralaštva slikara. Takođe će biti predstavljene i tri umetnikove skulpture koje su izlagane širom Evrope.

Navedena umetnička dela posle izložbe ostaće i predstvaljaće deo trajne umetničke postavke Kombank dvorane, koja će na ovaj način odati posebnu pažnju i prostor posvetiti najvećem slikaru današnjice.

U toku 2021. godine biće otvoren Muzej Miloša Šobajića u Beogradu.

Miloš Šobajić/ Photo: Promo (Kombank dvorana(
Miloš Šobajić/ Photo: Promo (Kombank dvorana(

Miloš Šobajić, srpski i francuski umetnik, rođen je 1945. godine u Beogradu. Završio je Likovnu akademiju u Beogradu 1970.

Živi i radi u Parizu od 1972. godine, a 2005. godine u Beogradu jedan je od osnivača Fakulteta za umetnost i dizajn pri Univerzitetu Megatrend, na kojem je profesor i dekan do 2014. godine, a potom postaje i počasni doktor i profesor emeritus.

Gostujući  profesor je bio na Luxun Academy of Fine Arts u Kini, gde predaje slikarstvo od 2004. do 2006. godine. Imao je više od 80 samostalnih izložbi i izlagao na 420 grupnih izložbi po svetu. 

Godine 2018. Ruska Duma ga je odlikovala ordenom Počasnog gosta Rusije, kad postaje i član Udruženja umetnika Rusije. Dobitnik je i niza nagrada u Srbiji: Zlatni orden Republike Srbije za dostignuća u umetnosti, Vukova nagrada, Zlatni beočug Beograda, nagrada Miše Anastasijevića i dr.

O Milošu Šobajiću je objavljeno blizu 700 tekstova u francuskoj, italijanskoj, srpskoj, američkoj, japanskoj, grčkoj i nemačkoj štampi, kao i veliki broj televizijskih filmova i prikaza.

U Beogradu je objavio svoju prvu knjigu pod nazivom “Slikaj i ćuti”, 2018. godine kod izdavača Vukotić Medija, a 2021. objavio je autobiografiju “Mojih devet života”, kod istog izdavača.

O delu Miloša Šobajića je objavljeno pet monografija u Parizu, Beogradu i Londonu, čije su uvodne tekstove napisali Alen Žufrua, Peter Handke, Edvard Lusi Smit i drugi autori. Samostalne izložbe su mu organizovale prestižne institucije, muzeji i galerije, od Pariza, Rima i Brisela, do Kine, Amerike i Rusije.

 

Previous post

Pol Makartni najavio biografiju - kroz priču o 154 svoje pesme...

Next post

Tom Odel predstavio novi singl... Poslušajte "numb"

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *