Povratak u budućnost… Kultni filmovi svetske kinematografije ponovo na FEST-u

0
79
Photo: Promo
Photo: Promo

Na predstojećem 49. izdanju Međunarodnog filmskog festivala – FEST koji će biti održan od 2. do 11. aprila, jedna od programskih celina biće posvećena kultnim filmovima koji su obeležili prethodne edicije festivala.

U okviru selekcije “FEST-ovih 50”, u velikoj dvorani Sava Centra biće prikazano devet ostvarenja: “Odiseja u svemiru” Stenlija Kjubrika, “Limeni Doboš” Folkera Šlendorfa, “Smrt u Veneciji” Lukina Viskontija, “Zmijsko jaje” Ingmara Bergmana, “Ponoćni kauboj” Džona Šlezingera, “Andrej Rubljov” Andreja Tarkovskog, “Tristana” Luisa Bunjuela, “Borsalino” Žaka Dereja” i “Beti Blu” Žan Žaka Benea.

Odiseja u svemiru/Photo: YouTube printscren
Odiseja u svemiru/Photo: YouTube printscren

“Odiseja u svemiru” Stenlija Kjubrika prikazana je na prvom izdanju FEST-a 1971. godine. Radnja prati putovanje na Jupiter s računarom HAL-om 9000 nakon otkrića tajanstvenog crnog monolita koji utiče na ljudsku evoluciju.

Film se bavi temama egzistencijalizma, ljudske evolucije, tehnologije, veštačke inteligencije i vanzemaljskog života.

“Odiseja u svemiru” nominovana je za četiri Oskara, a ovenčala se jednim, dodeljenim za vizuelne efekte. U narednim decenijama film je stekao kultni status, a kritičari i filmski stvaraoci ga smaraju jednim od najuticajnijih filmova svih vremena.

“Ponoćni kauboj” Džona Šlezingera, u kome su kultne uloge ostvarili Džon Vojt i Dastin Hofman, još jedan je film prikazan na prvom izdanju FEST-a.

Glavna glumica u filmu, Silvija Majls, ujedno je bila i prva pristigla gošća u istoriji ove manifestacije. Šlezingerov film, čija se radnja odvija oko prijateljstva naivnog žigola u Njujorku (Vojt) i sitnog prevaranta (Hofman), svojevremeno je dobio Oskara za najbolji film, najbolju režiju, i najbolji adaptirani scenario.

Folker Šlendorf/ Photo: FEST promo, dozvoljeno objavljivanje
Folker Šlendorf/ Photo: FEST promo, dozvoljeno objavljivanje

Filmsko ostvarenje “Limeni doboš” Folkera Šlendorfa na FEST-u je prikazan 1980. godine, ubrzo nakon što je dobio najveća priznanja u svetu filma: Zlatnu palmu u Kanu i Oskara za najbolji film van engleskog govornog područja.

Nastao po romanu Gintera Grasa, film prati život Oskara Macerata koji odlučuje da nikad neće odrasti, u godinama uspona nacizma i Drugog svetskog rata.

Reditelj Folker Šlendorf je u 21. veku bio rado viđen gost FEST-a, pa je tako Beograd posetio 2001. i 2008. godine.

U programu “FEST-ovih 50”, publika će moći da vidi “Director’s cut” verziju filma produženu za 20 minuta, po originalnoj viziji autora.

Andrej Rubljov/ Photo: FEST promo, dozvoljeno objavljivanje
Andrej Rubljov/ Photo: FEST promo, dozvoljeno objavljivanje

Ostvarenje “Andrej Rubljov” slavnog ruskog reditelja Andreja Tarkovskog  imalo je svetsku premijeru 1966, a prvi put je prikazano na FEST-u 1973. godine.

Film zasnovan na životu istoimenog ruskog slikara ikona iz 15. veka, ponovo se našao na FEST-u 2008. godine kada je održana projekcija restaurisane verzije.

Tim povodom je gost Beograda i festivala bio ruski snimatelj Vadim Jusov, koji je radio i na originalnoj verziji filma.

Tristana/ Photo: FEST promo, dozvoljeno objavljivanje
Tristana/ Photo: FEST promo, dozvoljeno objavljivanje

Film “Smrt u Veneciji” u režiji Lukina Viskontija prikazan je na FEST-u 1973. Ova adaptacija istoimene pripovetke Tomasa Mana osvojila je posebno priznanje na festivalu u Kanu dve godine ranije.

“Tristana” legendarnog Luisa Bunjuela, sa Katrin Denev u glavnoj ulozi (koja je posetila FEST 2005. godine), našla se na čuvenom prvom izdanju festivala, kao i “Borsalino” Žaka Dereja sa Žan-Pol Belmondom i Alenom Delonom u vodećim rolama, kao jedan od najuspešnijih gangsterskih filmova u istoriji francuske kinematografije.

Erotska psihološka drama “Beti Blu” Žan Žaka Denea (1986.) bio je jedan od filmova koji su obeležili osamdesete godine na FEST-u.

Međunarodni filmski festival – FEST se ove godine održava pod sloganom “Povratak u budućnost”, sa namerom da kao najveća i nadaleko poznata filmska manifestacija u zemlji i regionu, doprinese ponovnom oživljavanju bioskopskih platna i povratku filmske publike u bioskope.

Organizator je Centar beogradskih festivala (CEBEF), pod pokroviteljstvom Grada Beograda i uz podršku Ministarstva kulture i informisanja.

Informacije o prodaji ulaznica za 49. Međunarodni filmski festival – FEST biće naknadno objavljene.  

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime