Home»Muzika»Homeland»Preminuo čuveni kompozitor i dirigent Vojkan Borisavljević

Preminuo čuveni kompozitor i dirigent Vojkan Borisavljević

5
Shares
Pinterest Google+
Vojkan Borisavljević/Photo: YouTube printscreen
Vojkan Borisavljević/Photo: YouTube printscreen

Kompozitor i dirigent Vojkan Borisavljević, čija karijera traje više od pet decenija, preminuo je danas u Beogradu.

Vojkan će zauvek biti upamćen kao kompozitor hitova kao što su “Odiseja”, “LJubav je samo reč” i “A sad adio”, i mnogih drugih.

Vojkan Borisavljević je rođen 5. maja 1947. godine u Zrenjaninu, a od 1948. godine živeo je u Beogradu. Po završenoj gimnaziji je studirao na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Muzičko obrazovanje je stekao u beogradskim školama “Dr Vojislav Vučković” i “Stanković”, kao i na privatnim studijama u Parizu. Umetničkim radom se aktivno bavi od 1965. godine.

Ceo radni vek proveo je kao slobodan umetnik u okviru Udruženja kompozitora Srbije sa statusom istaknutog umetnika. Komponovao je muziku za pozorište, film i televiziju, popularne i dečje pesme, instrumentalne kompozicije i aranžmane, što čini nekoliko stotina dela različitih žanrova.

Na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, 22. marta 2018. godine održao je autorski koncert, nazvan Moja odiseja, a tom prilikom uručena mu je nagrada “Darko Kraljić”. 2018. godine objavio je knjigu “Moja odiseja”.

Komponovao je više od pet stotina pesama za najpoznatije jugoslovenske pevače – Lea Martina, Zdravka Čolića, Đorđa Marjanovića, Mikija Jevremovića i mnoge druge, kao i za brojne televizijske serije i filmove, poput serija “Sivi dom” i “Vruć vetar” i filma “Lajanje na zvezde” za čiju je muziku nagrađen Zlatnom mimozom na Festivalu jugoslovenskog filma u Herceg Novom 1997. godine.

HL/Izvor: novosti.rs

Previous post

Avishai Cohen Trio 23. aprila u Kombank dvorani

Next post

Kad je Nik Kejv odlučio da obradi Hendriksovu "Hey Joe"... to je zvučalo.... drugačije

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *