Home»Kult»Uzdrmati, razbuditi, provocirati… Ras, dva, tri – maljčiki!

Uzdrmati, razbuditi, provocirati… Ras, dva, tri – maljčiki!

5
Shares
Pinterest Google+
Maljciki, singk cover
Maljciki, singk cover

U senci jučarašnje tužne vesti da je preminuo Đorže Balašević, ostala je jedna lepa i značajna godišnjica.  

Naime, 19. februara 1981. godine Jugoton je objavio singl beogradske grupe Idoli s pesmama “Maljčiki” i “Retko te viđam sa devojkama” kao izdanje koje je pratilo kompilacijski album “Paket aranžman”.

U to vreme zagrebačka Azra je već imala objavljen debi album, a Film prvi singl, ali pojava “Paketa” označava prekretnicu s kojom će se razbuktati domaći new wave, po mnogima najplodnije i najoriginalnije razdoblje ovdašnje rock scene, u potpunosti istovetno s najvišim svetskim vrednostima u tom žanru.

DŽONIJEVA (OBIMNA) ISTINA O AZRI I NOVOM TALASU… ŠTULIĆ NAPISAO NOVI ESEJ I OPLEO PO SVIMA: JA DA VAM KAŽEM…

Stihove i melodiju za “Maljčike” (na ruskom: momci ili dečaci, što je podsetnik na projekat iz kojeg su nastali Idoli) napisao je Vlada Divljan, dok su drugu pesmu zajedno napravili Divljan i drugi pevač Srđan Šaper. Koketirajući u njoj sa tabu temom homoseksualnosti, proizveli su efekat ‘prst u oko’, što i je bila ideja novog talasa – uzdrmati, razbuditi, provocirati. Ipak, “Maljčiki” je u većini izbora proglašen singlom godine, a s vremenom je zadobio status rock standarda, odnosno jedne od najslavnijih novotalasnih pesama u nekadašnjoj Jugoslaviji.

Producent singla bio je Goran Bregović. On se u ovoj priči našao zahvaljujući ranije opisanom oduševljenju urednika Jugotona Siniše Škarice, koji je Bregovića nagovorio da producira novu “odličnu grupu iz Beograda”.

Novi liryc video za remasterizovanu kultnu pesmu objavljen je endavno u sklopu proslave 40 godina novog talasa:

Previous post

Naplatili sve što su ikad radili... The Beach Boys prodali prava i na pesme i na brend

Next post

Trebalo je da Saša Baron Koen bude Fredi u "Boemskoj rapsodiji", evo zašto nije... Dejvid Finčer tvrdi: Bio bi fenomenalan...

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *