Home»Kultura»Novi srpski patrijarh je roker… Voli Partibrejkerse, a evo šta je rekao o odnosu rokenrola i hrišćanstva

Novi srpski patrijarh je roker… Voli Partibrejkerse, a evo šta je rekao o odnosu rokenrola i hrišćanstva

6
Shares
Pinterest Google+
Patrijarh Porfirije/Photo: Sputnik YouTube printscreen
Patrijarh Porfirije/Photo: Sputnik YouTube printscreen

Novoizrabrani patrijarh Porfirije je dugogodišnji prijatelj Zorana Kostića – Caneta, frontmena Partibrejkersa.

Posle izlaska sedmog studijskog albuma grupe Partibrejkers pod nazivom “Sloboda ili ništa” 2007. godine, gosti u emisiji “Agape” su bili upravo frontmen Zoran Kostić Cane, ali i njegov dugogodišnji prijatelj vladika Porfirije – sadašnji novoizabrani patrijarh kojeg su često nazivali i “rok vladika” zbog njegove ljubavi prema muzici, prenosi Mondo.

Cane Partibrejkers: Zbog sitnih interesa prodali smo budućnost svoje dece…

Na temu “rokenrol i hrišćanstvo” razgovarali su u odnosu na tekstove novih pesama Partibrejkersa i samom naslovu albuma – sloboda ili ništa.

– Poznajemo se dugo, ali ja nisam kritičar rokenrol muzike niti bilo koje druge, pa moj stav ili mišljenje nije tu relevantan, niti se naš odnos, kao odnos sa svim ljudima koji dolaze u crkvu ili manastir, zasniva se na temeljima profesija kojima se ti ljudi bave – rekao je na početku Porfirije, pa onda opisao šta za njega znači umetnost muzike i muzičar kao umetnik koji stvara.

– Razume se, muzika jeste deo umetnosti uopšte i samim tim je bliska svakom čoveku. Kako kaže i Cane, umetnost mora da bude traganje za istinom. Umetnost po pravilu ima i tu dimenziju da beleži stvarnost u kojoj umetnik u datom vremenu živi, odnosno, dobre i loše strane realnosti u kojima se nalazi. Nažalost, mnogo je više izgleda u realnosti gotovo po pravilu ružnih stvari ako primenjujemo neku matematičku logiku – istakao je tadašnji vladika, pa dodao:

– Ali, umetnik, muzičar, nije naprosto fotograf i neko ko samo fotografiše realnost u kojoj se nalazi. Umetnik beleži ono što jesu problemi, iskušenja, krst i bespuća vremena i prostora u kojem živi, ali umetnik je upravo zbog toga što želi da nazre neku novu drugačiju i bolju stvarnost i upravo o toj stvarnosti, po mom skromnom osećanju, govore pesme koje peva grupa Partibrejkers.

On se dotakao i pitanja slobode koja je bila ključna za ovaj album poznatih muzičara.

– I u tom smislu, ako nije prejaka reč, s pravom mogu da kažem da upravo zbog ove činjenice nije fotografska muzika nego svedoči i upućuje i na neku drugu i bolju stvarnost, realnost koje nismo svesti, mogao bih da kažem da to zaista jeste umetnost. I sam naslov albuma koji ima jednu širinu, ‘Sloboda ili ništa’, to je ključno pitanje postojanja svakog čoveka. Već nam otkriva, upućuje nas na to da i ovaj album u stvari poziva na borbu, na traganje za istinom i nudi nadu. Ta nada za nas hrišćane nije nikakva enigma, nego je to dar Božiji. Samo treba biti iskren prema sebi, suštinski iznutra i ispovediti se, prepoznati da nam je važnije od svega da imamo ljubav i u njoj se sadrži i sloboda. Ako nemamo ljubav i sinomim te ljubavi – slobodu, onda šta nam vredi sve što imamo. Onaj koji ima sve, a nema slobodu, on je rob – naglasio je Porfirije.

Goran Bare: Ako u crkvi može 2.000 ljudi, zašto ne i na koncertu? Verovatno jer nas čuva Nečastivi, a njih Bog!

Za Caneta je istakao da je osoba koja “dela, govori i živi na osnovu svoje vere” i da se to onda zove “ispovedanje”

– Oni koji stvaraju ovu muziku se trude da veruju u Boga, oni ne mogu drugačije nego da govore tim iskrenom jezikom ispovedanja, verovatno i nesvesno – zaključio je Porfirije.

Novoizabrani srpski patrijarh Porfirije izabran je za 46. poglavara Srpske pravoslavne crkve na Izbornom saboru koji je održan u 18. februara u kripti Hrama Svetog Save na Vračaru.

HL/Izvor: mondo.rs

Previous post

I Skorseze protiv streaming platformi: Obezvređuju bioskope, u istom košu su film Dejvida Lina, video o mačkama, reklama za Super Bowl...

Next post

Predstavljen program Festivala dokumentarnog filma ДОК #3

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *