Home»Kult»Kako je gigantska leteća svinja zaustavila avio-saobraćaj iznad Londona… Fotosession koji se pretvorio u katastrofu

Kako je gigantska leteća svinja zaustavila avio-saobraćaj iznad Londona… Fotosession koji se pretvorio u katastrofu

6
Shares
Pinterest Google+
Amimals cover, photosession
Amimals cover, photosession

Ogromna, 12 metara duga svinja, mogla se 3. decembra 1976. godine videti kako leti iznad Londona, nakon što se otrgla sa svojih veza. Prasac, koji je dobio nadimak Aldži, trebalo je da bude fotografisan za omot novog albuma grupe Pink Floyd “Animals”, ali fotosešn se pretvorio u izlet svinje po engleskom nebu.

Svinja na naduvanje izazvala je pravi haos. Agencija za civilno vazduhoplovstvo poslala je saopštenje svim pilotima koji je trebalo da uzlete ili slete na londonske piste da se leteća svinja odmetnula i da budu obazrivi.

Aldži je na kraju sleteo na štalu u Godmeršamu, u oblasti Kent. Vlasnik štale se žalio kako je taj incident prepao njegove krave, a Aldži je postao glavna vest u medijima. I zaista se našao i na omotu albuma, kako leti iznad elektrane Batersi u Londonu.

PRIČA IZA LEGENDARNOG OMOTA… PINK FLOYD, “DARK SIDE OF THE MOON” – MITOLOGIJA, SLOBODA I POVERENJE

“Animals” je bio 10. studijski album britanskog progresivnog sastava Pink Floyd, objavljen u januaru 1977. godine. Pesme na ovom albumu bile su zaokret u odnosu na prethodni rad benda – sadržale su oštru kritiku društveno-političke situacije u Velikoj Britaniji kasnih 1970-ih. I u muzičkom smislu bio je drugačiji, svakako ne album koji su EMI Recordsu priželjkivali nakon albuma “Wish You Were Here”. Većina pesama trajala je duže od 10 minuta, a nijedna ni približno nije imala efekat kao “Wish You Were Here” ili “Money”.

Prva pesma na albumu je “Pigs on the Wing”. Reč se o pesmi iz dva dela, gde prvi otvara, a drugi zatvara album. Prema mnogim intervjuima, pesma je napisana kao Votersova izjava ljubavi njegovoj novoj ženi Karolajn Kristi. Za razliku od ostalih pesama na albumu koje su mračne, ova se značajno razlikuje po tematici.

Druga je bila “Dogs”, pesma koja se kasnije našla na “best of” albumu “Echoes: The Best of Pink Floyd”. Pesma se bavila agresivnim i nemilosrdnim kapitalističkim sistemom i opisivala moćne preduzetnike.

Pesma “Pigs (Three Different Ones)” predstavlja ljude koje je Voters smatrao da su na vrhu društvene lestvice – bogate i moćne. Voters ih je video kao manipulatore društva, koji zavode društvo kako bi na vrhu ostale svinje. U pesmi “Sheep” metaforički je opisana kontrola uma običnih ljudi od strane svinja.

HL/Izvor: telegraf.rs

Previous post

Hitno saopštenje Antonija Pušića: Mi Rambo Amadeus, Kilotzar, glavom i bradom, obznanjujemo...

Next post

Ozi Ozborn i Post Malone snimili duet, pa napravili animirani spot...

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *