SoundCloud pravi revoluciju…. Planiraju da uvedu opciju direktnog plaćanja autorima i muzičarima

0
117
Oglasi
SoundCloud/Photo: unsplash.com
SoundCloud/Photo: unsplash.com

Da li će SoundCloud postati predvodnik trenda ili – odmetnik? Streaming platforma navodno razmatra i još nekoliko alternativnih načina plaćanja.

Više od 175 miliona mesečnih korisnika SoundCloud servisa trenutno koristi opciju da za 10 dolara mesečno ima pristup zbirci s više od 200 miliona licenciranih pesama kao i dodatnim on-demand sadržajima, ali novac od pretplata nije distribuiran izvođačima.

Kada su platforme za slušanje muzike u pitanju tema je to o kojoj se u muzičkim krugovima i diskografiji već duže vreme razgovara i već je uložen znatan trud da se unaprede benefiti samih izvođača. Rešenje dosadašnjih dilema moglo bi da bude odmah tu, iza ugla.

Prema najnovijim informacijama koje prenose svetski mediji muzička platforma SoundCloud planira da uvede opciju koja bi mogla značajno da promeniti dosadašnji sistem korišćenja streaming servisa.

UDRUŽILI SE SOUNDCLOUD I TWITCH, MUZIČARI SADA MOGU DA ZARAĐUJU OD LIVESTREAMOVA

Za razliku od sadašnje, kako smatraju mnogi, nekorektne raspodele sredstava prema autorima i muzičarima, slušaoci će, umesto plaćanja same usluge, sada imati opciju direktnog plaćanja autorima i muzičarima.

Ako ovakav način funkcionisanja zaživi SoundCloud bi mogao da postane predvodnik pokreta čiji bi primer mogle da slede i druge streaming platforme. Ili će se desiti suprotno – drugim muzičkim servisima to se uopšte neće svideti?

SoundCloud/Photo: printscreen
SoundCloud/Photo: printscreen

Naime, veći igrači kao što su Spotify i Apple određeni deo sredstava dobijaju od tržišnog udela koji dele s diskografskim kućama. Diskografske kuće pak deo tog udela, u zavisnosti od ugovorne osnove, isplaćuju izvođačima.

Koliko u proseku izvođači dobijaju od digitalne konzumacije njihove muzike? Malo. Potreban je zaista veliki broj streamova za, na kraju, sitan procenat namenjen autorima i izvođačima. Hoće li SoundCloudov eksperiment to da promeniti? Hoće li korisnici/slušaoci znati kuda tačno odlazi njihov novac odnosno – hoće li fanovi zaista svoj novac izdvojen za mesečnu pretplatu moći preusmeriti omiljenim izvođačima koje slušaju? I da li ih je uopšte briga za to?

NIL RODŽERS: ŠOKIRAN SAM IZNOSOM ISPLATA OD STREAMING SERVISA, OZBILJNO NAS KRADU

S digitalnom konzumacijom muzike u zenitu i sredstvima koja su, kada su u pitanju autori i izvođači, već predugo neadekvatno raspoređena, nameće se pitanje da nije malo prekasno za razmišljanje o ovakvoj opciji? Ipak, bolje ikad nego nikad.

Slična poslovna strategija može se već naći kod kineskih muzičkih servisa (kao što je QQ Music), a van muzičkih okvira metoda direktnog plaćanja isprobana je već u društvenim aplikacijama poput Patreona i OnlyFans koji upravo na tome temelje svoj uspeh.

MOŽE LI DA SE ZARADI OD STREAMING SERVISA? NOVO BRITANSKO ISTRAŽIVANJE KAŽE – NE!

Kada tačno bi ideja trebalo da bude sprovedena u delo, kao i kako je zamišljeno funkcionisanje novog modela, još nije poznato. Iz SoundClouda naime, još nisu službeno potvrdili kada će (i hoće li) novi model zaživeti, ali Billboard navodi kako su informacije proverene kod “nekoliko izvora bliskih temi”.

SoundCloud navodno razmatra i još nekoliko alternativnih modela plaćanja. Više detalja očekuje se u službenom saopštenju, najkasnije do kraja prvog tromesečja 2021. godine.

HL/Izvor: mixer.hr

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime