Home»Kult»Jedna od najneobičnijih priča rokenrola… Evo kako se čuvena solaža Edija Van Hejlena našla u pesmi “Beat It” Majkla Džeksona… i koliko je to koštalo

Jedna od najneobičnijih priča rokenrola… Evo kako se čuvena solaža Edija Van Hejlena našla u pesmi “Beat It” Majkla Džeksona… i koliko je to koštalo

4
Shares
Pinterest Google+
Edi Van Hejle, ajkl Džekson/Photo: shutterstock/printscreen
Edi Van Hejlen, Majkl Džekson/Photo: shutterstock/printscreen

Majkl Džekson (1958-2009) je iza sebe ostavio pregršt hitova, a jedan od njih je i “Beat It”. Pesma je ugledala svetlost dana 14. februara 1983. godine, našla se na albumu kralja popa “Thriller”, a na svetskim top listama je odlično prošla i našla se na prvom mestu brojnih top listi širom sveta.

Ono što zanimljivo jeste da je u stvaranju ove čuvene pesme učestvovao i legendarni gitarista grupe Van Halen, Edi Van Hejlen (1955-2020). A kako je čuveni virtuoz na gitari angažova da svira u ovoj numeri je zaista zanimljiva storija.

STIŽE NOVA KOLEKCIJA GITARA U ČAST EDIEJA VAN HEJLENA… LUDE, ŠARENE, BRZE I UDOBNE

Naime, sve je krenulo kada je Edija telefonom kontaktirao slavni producent Kvinsi Džons. Van Hejlen je prvo bio ubeđen da se neko zavitlava sa njim, jer nije verovao da priča sa Džonsom. Kada je shvatio da je to zaista Kvinsi na telefonu, rešio je da ga sasluša.

– Kako bi bilo da dođeš (u studio) i da sviraš na novoj ploči Majkla Džeksona? – pitao je Kvinsi Van Hejlena, koji je pristao na kraju.

– Vidimo se sutra u studiju – rekao je Edi Džonsu.

U intervjuu za CNN, Edi je otkrio kako je tekao proces nastanka pesme “Beat It”.

– Majkl je otišao da snimi neke dečije govorne zapise… Pa sam pitao Kvinsija: “Šta želiš da uradim?” I on (Kvinsi Džons) mi kaže: “Šta god želiš.” A ja kažem: “Pazi kad to kažeš. Ako išta znaš o meni, budi oprezan kada kažeš:”Radi šta god želiš!” – pričao je svojevremeno Edi i nastavio:

MAJKL DŽEKSON I DŽORDŽ HARISON NA BBC RADIJU 1: PRONAĐEN IZGUBLJENI INTERVJU IZ 1979.

– Preslušao sam pesmu i odmah rekao: “Mogu li da promenim neke delove?” Okrenuo sam se inženjeru i rekao: “U redu, isecite ovaj deo, idite na ovaj komad, pre-hor, do hora, napolje.” Trebalo mu je možda 10 minuta da to sastavi. I nastavio sam da improvizujem dve solaže… Upravo sam završavao drugu solažu kada je Majkl ušao. A znate, umetnici su pomalo ludi ljudi. Svi smo pomalo čudni. Nisam znao kako će reagovati na ono što radim. Pa sam ga upozorio pre nego što je poslušao. Rekao sam: “Vidi, promenio sam srednji odeljak tvoje pesme” – rekao je tada Edi Majkl Džeksonu.

Zatim je Edi nastavio sa pričom.

– Sad u mom umu, ili će me njegovi telohranitelji izbaciti zbog kasapljenja njegove pesme, ili će mu se svideti. I zato je poslušao pesmu, okrenuo se prema meni i rekao: “O, hvala ti puno što imaš strast, ne samo da uđeš i zapališ solo, već da zapravo brineš o pesmi i poboljšaš je” – prisetio se Edi šta mu je rekao Majkl, pa je potom nahvalio Džeksona i nazvao ga muzičkim genijem i profesionalcem.

EDI VAN HEJLEN, DRUGA STRANA MEDALJE…. MOGAO JE DA IMA NAJBOLJI BEND NA SVETU, ALI… NEKONTROLISANU HEDONIZAM IMA SVOJU CENU

Ono što je išlo naruku da do saradnje dođe jeste da su ostali članovi grupe Van Halen bili van grada. Edi je tada otkrio kako je objasnio svojim kolegama iz benda njegov “izlet” u pesmi Majkla Džeksona.

– Samo sam slegao ramenima i rekao: “Dejv (Dejvid Li Rot, pevač grupe Van Halen), bio si van zemlje”. Niko nije bio tu. Nikog nisam mogao da pitam za dozvolu (da sviram na ploči Majkla Džeksona) – rekao je Van Hejlen.

Zanimljivo je to da Edi Van Hejlen nije uzeo novac za ovaj angažman. “Honorar”, moglo bi se reći, bio “isplaćen” u vidu šest piva. Kvinsi Džons je svojevremeno rekao da je on doneo pivo u studio, a Edi je tvrdio da je to bio on.

Sve u svemu, saradnja je bila uspešna, a Majkl Džekson je uz pomoć Van Hejlena stvorio hit za sva vremena.

Podsetite se pesme Majkla Džeksona “Beat It”:

HL/Izvor: telegraf.rs

Previous post

Šta zajedničko imaju Florens Velč i Džejmi Li Kertis? Ovih dana obe slave svoje nove rođendane...

Next post

Proleće je usred februara, a Crvi nam ponudili - "Sladoled"

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *