Home»Muzika»Pesma nad pesmama… Ovako zvuči “Bohemian Rhapsody” na orguljama starim više od 100 godina

Pesma nad pesmama… Ovako zvuči “Bohemian Rhapsody” na orguljama starim više od 100 godina

4
Shares
Pinterest Google+
Queen/printscreen
Queen/printscreen

Queenova “Bohemian Rhapsody” nadahnula je toekom godina mnoge inventivne verzije obrada. Ali, da li ste ikada čuli svevremenski rock hit iz 1975. godine kad se svira na moćnim orguljama  starim više od 100 godina?

Ako niste – a samo pretpostavljamo da niste – pripremite se da vas ovaj snimak oduševi. Na ovom snimku glas nezaboravnog Fredija Merkjurija, preobražava se u moćne tonove iz divovskih pneumatskih orgulja koje je 1905. godine izgradio francuski proizvođač instrumenata Charles Marenghi & Cie. Zvuči nešto poput eterične mešavine slavnih engleskih rokera i nekih starih vašarskih atrakcija.

Bog se zove – Fredi… Britanci bolje znaju početak “Bohemian Rhapsody” nego početak Biblije

Marenghijeve “sajamske” orgulje s 81 dirkom korišćene u ovom coveru deluju na sličan način kao klavir. “Operater instrumenta” ne mora da bude baš maestro na orguljama. Umesto toga, on u njih ubacuje knjigu perforiranih kartonskih listova koja orguljama govori koje note i udaraljke treba koristiti.

Same orgulje potiču iz kolekcije Bila Nuna s farme Skajrok u Minesoti. I, mora da se kaže, izgledaju i zvuče kao sa su juče napravljene. Cover za “Bohemian Rhapsody” podelio je ljubitelj mehaničke muzike Aleksej Rom – on je taj koji je zapravo aranžirao muziku za ovaj retro  – još 2014. godine.

Solo Brajana Meja iz “Bohemian Rhapsody” proglašen za najbolji svih vremena… a on kaže: Nisam toga vredan

Zato se zavalite,  opustite se i uživajte u neobičnim zvukovima instrumenta s početka 20. veka koje reprodukuju hit Queena na impresivan i čudesan način. Možda je jedina zamerka ta što orgulje ne mogu baš da izvedu onaj genijalni gitarski solo Brajana Meja.

Is this the real life, or is this just… “Bohemian Rhapsody” odsvirana na moćnim orguljama?

HL/Izvor: loudwire.com

Previous post

"BSSST…Tišinčina"... BG sindikat na vinilu

Next post

Pobeda autsajdera... Alis Kuper proslavio 73. rođendan objavljivanjem novog, besplatnog singla "Social Debris"'

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *