Home»Film»Neočekivan potez najvećeg svetskog filmskog sajta… IMDB uklonio opciju ocenjivanja filma “Dara iz Jasenovca”

Neočekivan potez najvećeg svetskog filmskog sajta… IMDB uklonio opciju ocenjivanja filma “Dara iz Jasenovca”

6
Shares
Pinterest Google+
Dara iz Jasenovca/ Photo: youtube.com printscreen
Dara iz Jasenovca/ Photo: youtube.com printscreen

IMDb (Internet Movie Database), američki veb-sajt koji poseduje bazu podataka o svim poznatijim filmskim i televizijskim ličnostima, filmovima, televizijskim emisijama, serijama, reklamama i video-igrama, uklonio je mogućnost na svom portalu da se ocenjuje srpski kandidat za Oskara – film “Dara iz Jasenovca”.

Naime, kako može jasno da se vidi, u gornjem desnom uglu ne postoji opcija “Rate this” (“Oceni ovo”), kao kod ostalih ostvarenja.

“Dara iz Jasenovca” srpski kandidat za Oskara

Kao što je poznato, sve je krenulo od neobičnog rata između Srba i Hrvata na IMDB-u. Naime, neki su “Dari” davali najnižu ocenu 1, a neki najvišu 10.

– Hrvati su krenuli da daju najniže ocene filmu “Dara iz Jasenovca” Registrujte nalog na IMDb i dajte najveću ocenu. IMDb je najrelevantniji sajt za filmove u svetu. Širite ovo! – neki su od komentara na društvenim mrežama.

Ono što je evidetno jeste da ostvarenje reditelja Predraga Gage Antonijevića je malo ko zaista i pogledao, tako da brojne trenutne ocene na IMDB-u i ne mogu da se ocene kao merodavne.

Dara iz Jasenovca, Imdb/Photo: printscreen
Dara iz Jasenovca, Imdb/Photo: printscreen

Kao što je poznato, buru oko “Dare iz Jasenovca” podigla se juče nakon što je američki časopis “Variety” objavio oštru kritiku ovog filma. U članku koji je potpisao Džej Vajsberg, film je ocenjen kao “neskrivena srpska propaganda”.

– Problemi su dvostruki: njegov neskriveni antihrvatski i antikatolički naboj suviše je očito dizajniran kao oružje u sadašnjim sukobima Srba i njihovih suseda, a uživanje u vizualizaciji sadizma, u kontrastu s dečjom nevinošću, gura u stranu bilo kakvo razmišljanje o opasnostima nacionalizma, ubilačkog rasizma i genocida i nadomešta ga jeftinom senzacijom i sentimentalnošću – piše ovaj kritičar u oceni “Dare iz Jasenovca”.

Na kritiku Džeja Vajsberga reagovao i reditelj filma “Dara iz Jasenovca” Predrag Gaga Antonijević.

– Na kritiku se obično ne odgovara, ali ovo nije kritika. Za 40 godina karijere još nisam video ovako nešto. Ovo nije kritika, niti je takvom smatraju distributeri kao ni mnoge organizacije koje se bave Holokaustom. Svi su zatečeni – rekao je Antonijević za “Večernje novosti”.

Pogledajte i trejler za film “Dara iz Jasenovca”:

Previous post

From Heaven to Hell... Završena biografija Ronija Džejmsa Dia, uskoro stiže i film o njegovom životu

Next post

Novim spotom za pesmu "Rage" Pussy Riot traže puštanje Navaljnog i Maše Alekhine iz zatvora i - ostavku Putina

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *