Od “Lepote poroka” do “Turneje”… Retrospektiva filmova Mire Furlan u Jugoslovenskoj kinoteci

0
80
Mira Furlan, Lepota poroka
Mira Furlan, Lepota poroka

Od 10. do 14. februara, u Jugoslovenskoj kinoteci će biti prikazan niz filmova Mire Furlan, jedne od najboljih glumica sa prostora nekadašnje Jugoslavije, koja je preminula prošlog meseca u Los Anđelesu u 66. godini.

Februarski program Jugoslovenske kinoteke obeležiće ciklus Velikani svetskog filma posvećen čuvenom američkom glumcu Klarku Gejblu, ali i retrospektiva Mire Furlan, jedne od najboljih glumica na prostoru nekadašnje Jugoslavije.

Projekat Vip Kinoteka besplatno će prikazati digitalno restaurisani film “Pavle Pavlović” u režiji Puriše Đorđevića. Program Moj izbor za ovaj mesec sastavio je Ljubomir Ljuba Jelić, dugogodišnji kinooperater Jugoslovenske kinoteke. Uz stalne programe Šok koridor, Po željama gledalaca, Sećanje na… Kinoteka će u februaru biti domaćin dve revije – Dani igre na filmu i Dani japanskog filma. Za praznik Dan državnosti Srbije – Sretenje, 15. i 16. februara, neće biti projekcija.

Mira Furlan, Turneja
Mira Furlan, Turneja

Program Sećanje na… od 10. do 14. februara prikazuje retrospektivu Mire Furlan, jedne od najboljih glumica sa prostora nekadašnje Jugoslavije, koja je preminula prošlog meseca u Los Anđelesu u 66. godini. Na njen izuzetan talenat, lepotu i harizmu podsetiće uloge u filmovima “Kiklop” (1982) Antuna Vrdoljaka i “Lepota poroka” (1986) Živka Nikolića, za koje je dobila dve Zlatne arene na festivalu u Puli, ali i takođe izvanredne role koje je ostvarila u filmovima “Otac na službenom putu” (1985) Emira Kusturice, “U raljama života” (1984) i “Za sreću je potrebno troje” (1985) Rajka Grlića, “Turneja” (2008) Gorana Markovića…

Isti program u više termina u toku meseca podsetiće i na nedavno preminule inostrane filmske umetnike. Među njima su Majkl Aptid, reditelj filmova “Rudareva kći” (1980) i “Gorile u magli” (1988), zatim glumica Karolin Selije (“Život, ljubav, smrt” Kloda Leluša), glumac Klod Braser (“Neobična banda” Žan Lik Godara), glumica Pamela Tifin (“Muči me, ali me voli” Dina Risija).

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime