Holandija, Nemačka i Austrija planiraju povratak koncerata i festivala za ovo leto… Koliko je to realno?

0
104
Oglasi
Bjesovi (Beer Fest)/ Photo: AleX
Bjesovi (Beer Fest)/ Photo: AleX

Grupi evropskih zemalja koje su pozvale svoje kompanije u muzičkoj industriji da pokrenu organizaciju koncerata i festivala u drugoj polovini 2021. godine, pridružila se i Holandija, pripremajući organizatorima garantni fond za rad bez finansijskog rizika otkazivanja.

Kako je navela holandska ministarka kulture Ingrid Van Engelshoven, a prenosi ugledni IQ Mag, Holandija je pripremila najmanje 300 miliona evra namenjenih muzičkim festivalima, poslovnim sajmovima i sportskim takmičenjima koja privlače najmanje 3.000 posetilaca.

– Ovaj fond je svetlo na kraju tunela za organizatore festivala. Mogu se osloniti na garanciju u kojoj je rezervisano najmanje 300 miliona evra. Industrija događaja zastala je već duže vreme zbog korone, te je potrebna garancija da bi se vratila na pravi put – izjavila je tom prilikom ministarka Van Engelshoven.

I ŠPANCI OBJAVILI REZULTATE ISTRAŽIVANJA… KONCERTI SU SIGURNA MESTA

Ovim potezom Holandija se pridružuje Švajcarskoj, Austriji i Nemačkoj, koje su već osigurale slične fondove “teške” i do nekoliko milijardi evra, dok, s približavanjem festivalske sezone, manifestacione industrije u Velikoj Britaniji, Danskoj i Francuskoj snažno lobiraju za iste programe kod svojih vlada, prenosi Telegraf.rs.

Podsetimo, Vlada Republike Nemačke krajem prošle godine je pozvala organizatore koncerata i festivala da počnu da rade na planiranju i organizaciji manifestacija za predstojeće leto. Kao svojevrsnu “zaštitnu mrežu”, Vlada je osigurala garanciju za eliminaciju rizika od otkazivanja, koja iznosi čak 2.5 miijardi evra!

– Pandemija će se završiti u nekom trenutku, ali ako odmah ne podstaknemo organizatore da rade na koncertima i festivalima za predstojeće leto, nećemo imati nijednu veliku manifestaciju u drugoj polovini godine  – izjavio je tim povodom nemački ministar finansija Olaf Scholz, te dodao da je za njihovu organizaciju i pokretanje mašinerije muzičke industrije potrebno vreme.

OTKAZIVANJE GLASTONBERIJA NIJE SMAK SVETA… BBC PIŠE DA FESTIVALSKA SEZONA MOŽDA NIJE PROPALA – UZ JEDAN USLOV

Ovakvi potezi deo su optimizma koji se širi festivalskom i koncertnom industrijom sa najavama da će zahvaljujući vakcinaciji i brzim testovima, ovog leta doći do vraćanja masovnih događaja širom planete. Ovo je očekivanje i vodeće muzičke korporacije u svetu, Live Nation čije su cene akcija nedavno dostigle istorijski maksimum od 76.54 američkih dolara.

Live Nation takođe je predvideo brži povratak koncerata u delovima sveta koji imaju visok postotak vakcinacije, a upravo ovo znači da bi Srbija, sa svojim rezultatima koji su među vodećim na svetu, mogla biti među prvim zemljama koje će ovog leta vratiti koncerte i festivale, te na taj način otpočeti oživljavanje manifestacione industrije.

Preuzmite besplatnu Android aplikaciju portala Headliner.rs 

HL/Izvor: telegraf.rs

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime