Home»Fun»Stripomania»Raspisan konkurs za Ukrštene umetničke rezidencije iz oblasti stripa za 2021.

Raspisan konkurs za Ukrštene umetničke rezidencije iz oblasti stripa za 2021.

4
Shares
Pinterest Google+

Francuski institut u Srbiji, Grad Pančevo, Agencija KomunikArt i Međunarodni centar za strip i ilustraciju (Angulem, Francuska) raspisali su konkurs za Ukrštene umetničke rezidencije u oblasti stripa za 2021. godinu.

U okviru ovog programa biće podržana dva stripska projekta u vidu umetničke rezidencije strip autorke/autora iz Srbije u Angulemu (Francuska) tokom juna i jula 2021. godine, kao i francuske strip autorke/autora koji će boraviti u Pančevu (Srbija) u oktobru 2021. godine.

Konkurs će biti otvoren od 1. februara do 28. februara 2021. u ponoć, a imena dobitnice/dobitnika biće objavljena 13. aprila 2021. godine na sajtu Francuskog instituta u Srbiji.

Dobitnica/dobitnik stipendije iz Srbije boraviće u Kući autora u Angulemu, gde će na raspolaganju imati opremljen smeštaj i atelje tokom trajanja rezidencije, a dela koja nastanu u toku umetničke rezidencije biće prikazana na izložbi organizovanoj u okviru Nova Festivala u Pančevu u oktobru 2021. godine.

Kuća autora je integralni deo Međunarodnog centra za strip i ilustraciju, koji u svom sastavu ima i Muzej stripa, izložbene galerije, arhiv, specijalizovanu biblioteku, Centar za dokumentaciju, knjižaru i bioskop.

Detaljne propozicije konkursa i formular za prijavu dostupni su OVOM LINKU.

Za dodatne informacije, kandidati/kinje se mogu javiti putem e-mail adrese [email protected] (za Srbiju) i [email protected] (za Francusku).

Istovremeno sa konkursom u Srbiji, otvoren je i konkurs u Angulemu za rezidencijalni boravak u Pančevu. Uži krug kandidata/kinja će odabrati stručna komisija u Angulemu, a odluku o rezidentu/kinji će doneti komisija u Srbiji sačinjena od predstavnika partnera na programu – Francuskog instituta u Srbiji, Grada Pančeva i Agencije KomunikArt.

Pobitnik/ca stipendije će boraviti u Pančevu tokom mesec dana u oktobru, a svoje radove će izložiti na Nova Festivalu u Pančevu.

Rad Dragane Radanović/ Photo: Promo (KomunikArt)
Rad Dragane Radanović/ Photo: Promo (KomunikArt)

U 2020. godini je srpska rezidentkinja u Angulemu bila Dragana Radanović, čiji je projekat “Nova slika detinjstva – eksperimenti”, istraživao konstrukciju detinjstva u stripovima i nove načine pripovedanja o tom životnom periodu.

Francuska rezidentkinja u Pančevu bila je Alize de Pen koja je razvijala svoj novi projekat, strip album od 120 strana o nuklearnoj katastrofi po scenariju Jean-François Julliarda, direktora “Greenpeace“ organizacije u Francuskoj.

Rad Alize De Pen/ Photo: Promo (KomunikArt)
Rad Alize De Pen/ Photo: Promo (KomunikArt)

 

Previous post

Read&Roll: Knjige koje se čitaju - glasno... "Izgužvane misli" Branka Golubovića Goluba, ili zašto je znoj krv rokenrola

Next post

Glumica Evan Rejčel Vud optužila Merilina Mensona: Isprao mi je mozak i godinama me zlostavljao...

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *