Istekla autorska prava za “Velikog Getsbija”… Sad svako može da pravi šta poželi, novi roman već objavljen, a serija je u najavi

0
411
Oglasi
The Great Gatsby, Leonardo SDikaprio/Photo: promo
The Great Gatsby, Leonardo SDikaprio/Photo: promo

“Veliki Getsbi”, roman F. Skot Ficdžeralda je postao jedan od najpopularnijih na svetu, zahvaljujući talentu pisca, ali i odličnim filmskim adaptacijama. Prvog januara 2021. su istekla autorska prava na ovo delo i ono je postalo javni domen.

To znači da sada svaki autor može da adaptira ili preradi priču u Getsbiju, ili drugim likovima u vidu filma, serije ili romana.

Ranije je najavljeno da pisac Majkl Feris Smit planira da objavi, odmah po isteku autorskih prava, drugi deo romana o  Nika Karaveju i njegovim avanturama. I roman je objavljen takoreći odmah – 5. januara, i nosi naziv “Nik”.

The Great Gatsby, F. Scott Fitzgerald , prvo izdanje
The Great Gatsby, F. Scott Fitzgerald , prvo izdanje

Sada je Majl Hrist, autor popularne serije “Vikinzi” najavio da planira da napiše mini seriju o Getsbiju i da priču prikaže u potpuno drugom svetlu.

Priča će biti smeštena u afroamerički geto u Njujorku. Radnja će se odvijati u periodu 1920-ih godina i usresrediće se na muzičku scenu. Ideja je da čuvene likove istraži kroz prizmu rase, pola i seksualne orijentacije.

Praunuka Ficdžeralda, Blejk Hazard, će biti producent i konsultant na seriji.

– Ja sam dugo sanjala o raznolikoj i inkluzivnijoj verziji “Getsbija”. Želela sam da je prikažemo u svetlu koje bolje oslikava Ameriku u kojoj danas živimo. Majkl Gaji duboko poštovanje prema Skotovom radu, i oduševljena sam što sam deo ovog projekta – izjavila je ona.

HL/Izvor: objektiv.rs

 

 

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime