Home»Knjige»Ovo je dan kada je Gavran Edgara Alana Poa sleteo u knjige… a pesnik je živeo još samo 4 godine…

Ovo je dan kada je Gavran Edgara Alana Poa sleteo u knjige… a pesnik je živeo još samo 4 godine…

4
Shares
Pinterest Google+
Gavran/Photo: Pixabay
Gavran/Photo: Pixabay

Dana 29. januara 1845. godine prvi put je objavljena pesma “Gavran” (The Raven) Edgara Alana Poa, jedna od najpoznatijih pesama svih vremena.

U trenutku objavljivanja te pesme, Po je imao 36 godina i bio je oženjen svojom rođakom Virdžinijom (Klem), koja je bila trinaest i po godina mlađa od njega, a bolovala je od tuberkuloze. Virdžinija je preminula dve godine kasnije.

Ipak, u “Gavranu” pesnik govori o gubitku svoje ljubavi, Leonore. Taj gubitak je obojen misticizmom, jer narator oseća strah kada ga posećuje misteriozni gavran, koji često ponavlja reči “nikad više“. Za pesmu se može reći i da je groteksna; veliki je broj scena u pesmi koje su duboko psihološki opisane. Pesnik iznova postavlja pitanja gavranu o negovoj dragoj sa nadom da će mu dati bilo kakav pozitivniji odgovor, osim veliki broj puta ponavljanog “nikad više”. Međutim, sve ono što je iz pesnik osetio kada je ugledao crnu pticu je prethodno bilo u njemu, pri čemu je gavran samo potpomogao da sve iz njega izađe. O tome kako je stradala Leonora ne saznajemo ništa; motiv gubitka drage bez objašnjenja njegovog uzroka često se pojavljuje u Poovim pesmama. Treba napomenuti da gavran nije plod halucinacije, već je stvaran, i to baš onakav kakvim ga je pesnik opisao.

“Neonski bluz” Dejana Stojiljkovića u konkurenciji za nagradu “Edgar Alan Po”

Inače pesma je tog datuma objavljena u novinama The New-York Mirror, u kojima je Edgar Alan Po ujedno radio kao urednik. Po je već sledećeg meseca prešao na radno mesto urednika u drugim novinama, The Broadway Journal, čiji je ubrzo postao i vlasnik (bile su to jedine novine koje je Po ikada posedovao).

Edgar Alan Po umro je mlad, sa četrdeset godina, tek četiri i po godine posle objavljivanja “Gavrana”.

 

Previous post

Preminula Selma Borić, junakinja jedne od najlepših rok balada bivše Jugoslavije

Next post

Ciljevi daju smisao našim životima - poručuje novom video singlom supergrupa IMP

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published.