Home»Kult»Bilo jednom u jednoj zemlji… Ovako je kritičar 1980. pisao o prvom albumu Azre: Delimično talentovani Štulić je neprijatno loš…

Bilo jednom u jednoj zemlji… Ovako je kritičar 1980. pisao o prvom albumu Azre: Delimično talentovani Štulić je neprijatno loš…

4
Shares
Pinterest Google+
Azra/Photo: facebook/Mišo Hrnjak
Azra/Photo: facebook/Mišo Hrnjak

Portal Yugopapir, koji nas često podseti na neke zanimljive stavri iz “bolje prošlosti”, objavio je kritiku prvog albuma Azre, objavljenu 1980. godine u RTV Reviji.
I nije bila baš pohvalna…

Oktobar 1980: Važno je znati kopirati i imitirati, ali je ništa manje važno znanje KOGA i KADA treba kopirati.

Pripadnici domaćeg razblaženog “punka” i “new wavea”, pripadnici, dakle, naše verzije engleskog “novog talasa”, sastav Azra iz Zagreba, priključuju se grupi osrednje veštih kopiranata nedozrelih aranžmana i nedoraslih muzičara s druge strane La Manchea, uključujući se u bitku za muzičku struju koja je već doživela svoj Waterloo i na Ostrvu

Svestrani i delimično talentovani Branimir Štulić nije muzički klovn poput svog muzičkog istomišljenika Čonte iz Novog Sada, što svakako njegovom triju daje prednost nad Pekinškom patkom, ali je gotovo neprijatno loš pevač, odbojnog glasa bez dikcije koju nadoknađuje poluživotinjskim kricima i mumlanjem, bez dovoljno poznavanja instrumenta koji nemilosrdno svira i bez imalo stida da sva ta svoja neznanja prikazuje publici.

Možda spomenutog Štulića, inače “malog boga” sastava Azra, ohrabruju neki drugi njegovi talenti koje zaista poseduje i koji još više razoružavaju dobronamernog slušaoca njihovog prvog albuma koji je podržao i pustio u prodaju Jugoton.

Branimir Štulić dokazuje preko svojih kompozicija stvaralački talent; kompozicijsku inventivnost i bogatstvo pesničkog izraza u granicama “drskog tretiranja svih problema generacije”.

Zbog tih vrednosti koje Štulić ima, zaista je šteta što ih ne prepusti nekim učenijim sviračima i boljim pevačima. Tada bi grupa Azra mogla da zauzme mesto koje po muzici i tekstovima i zaslužuje.

Yugopapir (RTV, revija, 1980.)

Previous post

Škola glume Mike Aleksića "Stvar srca" prestaje sa radom

Next post

Geri Njumen: Ne ložite se na streaming, meni je za milion streamovanja plaćeno - 37 funti

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *