Home»Knjige»Svetislav Basara dobitnik Ninove nagrade za roman “Kontraendorfin”

Svetislav Basara dobitnik Ninove nagrade za roman “Kontraendorfin”

5
Shares
Pinterest Google+

Šezdeset sedmi dobitnik Ninove nagrade je Svetislav Basara za roman “Kontraendorfin”.

Svetislav Basara je autor više od 40 književnih radova, romana, novela, knjiga priča, eseja, drama i korespondencije (u dva toma sa Miljenkom Jergovićem).

Za roman “Fama o biciklistima” dobio je Nagradu “Željezare Sisak”. Dobitnik je “Nolitove nagrade” za knjigu “Mongolski bedeker”.

Roman “Uspon i pad Parkinsonove bolesti”, u izdanju beogradske izdavačke kuće “Dereta”, doneo mu je Ninovu nagradu za roman godine 2006, kao i nagradu Narodne biblioteke Srbije za najbolju knjigu od 25 najčitanijih u mreži narodnih biblioteka Srbije u 2008. godini i nagradu “Laza Kostić” 2007. godine.

Kontraendorfin, cover
Kontraendorfin, cover

Za roman “Anđeo atentata”, koji je objavila izdavačka kuća “Laguna”, dobio je 2015. godine nagradu Srpskog književnog društva “Biljana Jovanović” i nagradu “Isidora Sekulić”.

Prvi je dobitnik nagrade Fonda “Borislav Pekić”. Kao kolumnista Danasa, dobio je 2010. godine nagradu “Stanislav Staša Marinković”.

Njegov roman “Majn kampf” ušao je u najuži izbor za Ninovu nagradu 2012. godine.

Basara je bio ambasador SR Jugoslavije od 2001. do 2005. godine na Kipru.

Saopštenje udruženja Pobunjene čitateljke uoči proglašenja dobitnika NIN-ove nagrade: Da li je moglo i moralo dugačije?

U najužem izboru za Ninovu nagradu našli su se romani: “Sloboda govora” Vladana Matijevića, “Što na podu spavaš” Darka Cvijića, “Ljudi bez grobova” Enesa Halilovića, “Prekrasne ruševine” Sava Stijepovića, “Ništa nije ničije” Bojana Savića Ostojića i “Pod oba sunca” Ognjena Spahića.

NIN-ov žiri je bio u sastavu: Marija Nenezić, Branko Kukić, Ivan Milenković, Marjan Čakarević i Teofil Pančić.

Ove godine, zbog epidemiološke situacije, proglašenje dobitnika najznačajnijeg književnog priznanja za roman napisan na srpskom jeziku, organizovano je onlajn.

Previous post

Šajzerbiterlemon, Naked i Dogs in Kavala među nominovanima za HEMI Music Awards 2021

Next post

Neki mali, umorni momci u puloverima završili su svirku u polupraznom pabu i pozdravili publiku: "Laku noć, mi smo sultani svinga"...

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *