DNK analiza potvrdila: Ozi Ozborn je stvarno genetski mutant…

0
234
Ozi Ozborn/ Photo: youtube.com printscreen
Ozi Ozborn/ Photo: youtube.com printscreen

Još 2010. godine u Masačustesu kompanija Knome sprovela je istraživanje na uzorku krvi Ozija Ouborna. Cilj je bio da se utvrdi muzičarev genetski kod i na temelju toga da se pokuša da se dođe do zaključka kako je preživeo sve te godine stalnog korišćenja raznih droga i alkohola.

Naučnici istraživačkog centra Knome nadali su se kako će im analiza Ozijeve krvi i njegove DNK dati uvid u to na koji način se droga apsorbuje u njegovom telu i da će na temelju toga  moći da utvrde zašto neki ljudi mogu da prežive ekstremnu zloupotrebu droga dok nekima i najmanje količine mogu biti kobne.

Ozi Ozborn se prisetio onog dana kada je pokušao da ubije suprugu Šeron: Osećao sam se mirnije nego ikad u životu…

Ipak, čak ni oni nisu očekivali tada da će otkriti dotad neviđene mutacije gena. Zaključna pretpostavka proizašla iz tog nenadanog otkrića je da je upravo to, u kombinaciji s još nekoliko genetskih varijacija, stvorilo predispoziciju koja je muzičaru omogućila konzumaciju opojnih sredstava u toliko velikim količinama.

U svojoj knjizi “Pleased to Meet Me: Genes, Germs and the Curious Forces that Make Us Who We Are” objavljenoj u izdanju National Geographica, Bil Saliven, profesor s Indiana University School of Medicine, objavio je rezultate u kojima ističe kako “Ozi zaistaa jeste genetski mutant”. Saliven je otkrio neke iznenađujuće načine formiranja naše DNK i došao do zaključka kako biološki faktori mogu dramatično da utiču na raspodelu i dominantnost određenih gena.


Sam pevač, sada već 72-godišnjak, nikad nije krio kako je drogu i alkohol na dnevnoj bazi konzumirao više od 40 godina. Preživeo je i saobraćajnu nesreću, 2003. godine kada je slomio vrat, a nekoliko godina kasnije dijagnostifikovan mu je redak genetski poremećaj sličan Parkinsonovoj bolesti.

Poslednjih godina Ozi iskreno progovara o svojim problemima sa zavisnošću i potvrdio je da se sad konačno “očistio” i otreznio:

– Ne pijem više alkohol… Ne pušim. Ne drogiram se… Sad radim samo dobre stvari. Ne znam gde mi je pamet bila dok sam mislio kako su odlasci u bar, alkoholisanje i sav taj kokain bili zabavni?

Ozi Ozborn dao donaciju za Interno odeljenje bolnice u Pančevu

Ipak, poznato je kako veteran metala nije jako čvrst u donošenju odluka:

– Nisam baš dobar u donošenju odluka. Stvarno imam problem s tim: Ozi, plavo ili crno? Oh, ma nemam j*benog pojma, ti odluči.

Kad smo već kod citata, a povezano s temom, Ozzy je svojevremeno i sam rekao kako je čudo što je živ i prokoemntarisao:

– S kojeg god strane pogledate, ja sam medicinsko čudo. Kad umrem, svoje telo bi trebalo da doniram Prirodnjačkom muzeju.

HL/Izvor: mixer.hr

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime