Rosi fest od 24. januara do 2. februara u Beogradu

0
67
Oglasi
Bastijen i Bastijena/ Photo: Promo (Rosi fest)
Bastijen i Bastijena/ Photo: Promo (Rosi fest)

Četvrto izdanje međunarodnog festivala klasične muzike Rosi fest 2021 održaće se od 24. januara do 2. februara 2021. godine u Beogradu, u skladu sa preporukama Vlade Republike Srbije u cilju suzbijanja pandemije.

Budući da je jedan od najvažnijih ciljeva Rosi festa skretanje pažnje šire javnosti na značaj muzike u obrazovanju mladih i razvijanju njihovih kreativnih potencijala, festival će biti otvoren 24. januara operom za decu “Bastijen i Bastijena“ na sceni Raša Plaović.

U okviru edukativnog programa Rosi festa, čuvena operska diva Olga Makarina, u saradnji sa korepetitorom beogradske opere Srđanom Jarakovićem, održaće onlajn dvodnevni majstorski kurs za mlade solo pevače koji će se odvijati u prostorijama Rosi festa na Kolarčevom narodnom univerzitetu, dok će svi zainteresovani predavanje muzikološkinje dr Ane Stefanović moći da prate preko YouTube kanala festivala, 26. januara.

Portreti i sećanja/ Photo: Promo (Rosi fest)
Portreti i sećanja/ Photo: Promo (Rosi fest)

Sedam finalista Rosijevog konkursa za mlade kompozitore “Portreti i sećanja“ publici će se predstaviti 27, 28. i 29. januara, takođe putem festivalskog YouTube kanala.

Na konkursu je učestvovao veliki broj muzičara iz više od 16 zemalja sveta, a jednoglasnom odlukom komisije u sastavu – dr Zoran Erić, dr Ana Stefanović, mr Branka Cvejić-Mezei, mr Ladislav Mezei i dirigent Stefan Zekić, specijalne nagrade su dodeljene Lazaru Đorđeviću (Srbija) za kompoziciju “21. oktobar“ i Brahu Bdil (Izrael) za kompoziciju “My father’s death“.

Tema konkursa za kompozitore, “Portreti i sećanja“, odnosi se na sećanje na stradanja za vreme Drugog svetskog rata, a mladi stvaraoci imaju priliku da daju svoj doprinos svetskoj kulturnoj baštini u cilju očuvanja sećanja na žrtve holokausta.

Konkurs u prvi plan ističe sećanje na žrtve, ali i zajedničku antifašističku prošlost dva prijateljska naroda i u skladu sa time ovogodišnja tema je bila poezija srpske pesnikinje Desanke Maksimović i izraelske pesnikinje Driti Ronen.

Karmen, jedna tragedija/ Photo: Promo (Rosi fest)
Karmen, jedna tragedija/ Photo: Promo (Rosi fest)

Na završnoj večeri festivala biće izvedena opera “Karmen, jedna tragedija“ (2. februar) na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u režiji Ane Grigorović i pod dirigentskom upravom Stefana Zekića, direktora festivala.

Produkcija Rosi festa stavlja u fokus socijalno pitanje života Roma i migranata koji se usled migrantske krize suočavaju sa različitim oblicima diskriminacije.

Sloboda o kojoj peva Karmen, prva operska romska heroina, ista je sloboda koju traže ugrožene socijalne grupe – pravo kretanja, rada i naposletku pravo slobodne ljubavi.

Ulaznice se mogu kupiti na blagajni Narodnog pozorišta, a broj je ograničen u skladu sa merama za suzbijanje epidemije koronavirusa.

Detalje o programu i učesnicima možete naći na sajtu festivala.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime