Home»Film»Objavljen novi trejler za film “Dara iz Jasenovca”

Objavljen novi trejler za film “Dara iz Jasenovca”

4
Shares
Pinterest Google+
Dara iz Jasenovca/ Photo: Promo (MCF)
Dara iz Jasenovca/ Photo: Promo (MCF)

Nakon što je pre više od nedelju dana, objavljen prvi insert iz filma “Dara iz Jasenovca” reditelja Predraga Antonijevića, danas je objavljen i novi trejler za filmsko ostvarenje koje je ujedno i srpski kandidat za Oskara kao i  za Zlatni globus u svim kategorijama.

Trejlerom se “odbrojava” do  američke distribucije filma koja počinje 5. februara, dok se istovremeno  najavljuje i premijera filma u Beogradu, koja je simbolično zakazana za 22. april, datum kojim se obeležava 76 godina od proboja poslednjih zarobljenika iz logora Jasenovac.

Film “Dara iz Jasenovca” sniman je na osnovu autentičnih svedočanstava preživelih logoraša, i predstavlja prvi igrani film na temu logora Jasenovac.

Dara iz Jasenovca/ Photo: Promo (MCF)
Dara iz Jasenovca/ Photo: Promo (MCF)

Istorijska drama osvrće se na period 1942 godine, kada posle velike ustaško- nemačke ofanzive na Kozari, lokalno stanovništvo masovno završava u koncentracionim logorima. Među njima je i dvanaestogodišnja Dara sa svojom majkom i dva brata.

O sudbini oca ne znaju ništa. Užas koji će preživeti u logoru smrti učiniće da odraste preko noći. Darinu majku i starijeg brata ubijaju, a misija njenog života postaje da sačuva život mlađeg brata u neljudskim uslovima gde deca svakodnevno umiru od bolesti i gladi i gde ih surovo ubijaju.

Prvi deo filma sniman je na lokaciji sela Kolut u blizini Sombora, gde je za potrebe snimanja zgrada stare ciglane sa upravnim objektom pretvorena u zloglasni logor Jasenovac, a drugi deo na lokalitetima Bele Crkve. 

Vodeće uloge u filmu igraju glumci iz Republike Srpske – Anja Stanić Ilić, Zlatan Vidović, Nikolina Friganović, Sandra Ljubojević, Željko Erkić i Goran Jokić dok glumačku ekipu iz Srbije čine Marko Janketić, Igor Đorđević, Nataša Ninković, Bojan Žirović, Jovo Maksić, Radoslav Rale Milenković, Vuk Kostić, Tatjana Kecman, Petar Zekavica, Jelena Grujčić, Bogdan Bogdanović…

U glavnoj ulozi devojčice Dare našla se Biljana Čekić, a ostale uloge najmlađih zarobljenika poverene su Marku Pipiću, Nikoli Radulju, Rajku Lukaču, Milici Janjić, Anđeli Janjić, Angelini Docić, Luki, Jakovu i Simonu Šaranoviću.

Scenografiju za film potpisuje Goran Joksimović. Film su producirali Pradrag Antonijević i Maksa Ćatović, a scenario dolazi “iz pera“ Nataše Drakulić.

Film je podržala Vlada Republike Srbije, kao i Filmski centar Srbije, a distributer filma je MCF MegaCom Film.

Previous post

Sedam romana u finalu izbora za NIN-ovu nagradu

Next post

Otrežnjenje od klinačkog optimizma... Mašinko objavio spot za pesmu "Perice", a snimili su ga - fanovi

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published.