Home»Muzika»I Španci objavili rezultate istraživanja… Koncerti su sigurna mesta

I Španci objavili rezultate istraživanja… Koncerti su sigurna mesta

5
Shares
Pinterest Google+
Primavera Sound/Photo: printscreen
Primavera Sound/Photo: printscreen

Uskoro ćemo “proslaviti” godinu dana od kako smo u nemogućnosti da prisustvujemo koncertima na način na koji smo do tada navikli. Zbog velike štete koju je pandemija nanela muzičkoj industriji u poslednje se vreme sprovodi sve više istraživanja o sigurnosti održavanja masovnih događaja.

A dok mi sedimo kod kuće i blejimo… Desetine hiljada ljudi na rock koncertima širom Novog Zelanda

Jedno je sprovela i Primavera Sound, poznati španski festival, koji je, kao i sva ostala do sada provedena istraživanja, dao ohrabrujuće rezultate. Eksperiment su izveli u Barseloni 12. decembra prošle godine. Organizovan je celovečernji program s dva DJ seta i nastupom dva benda. Svaki posetilac u dve nedelje pre događaja nije imao pozitivan nalaz na COVID-19, a pre ulaska u dvoranu podvrgnuti su brzom testiranju i svi su bili negativni.

U muzici uživo uživalo je 463 posetilaca i svi su nosili masku. Konzumiranje alkoholnih pića bilo je dopušteno u prostoru kapaciteta 1.600 ljudi, dok se muzički  program održavao u prostoru kapaciteta 900 ljudi. Ispred pozornice nije bilo nikakvih ograničenja u smislu održavanja socijalne distance. Program je trajao pet sati. Posle osam dana posetioce su podvrgli PCR i antigenskom testu i nitko nije bio pozitivan, osim dva člana kontrolne grupe koji nisu bili u samoj dvorani.

I šta ćemo sad? Naučnici potvrdili: Koncertne dvorane i pozorišta nisu mesta zaraze

Angažovano naučnici tako su zaključili da uz nekoliko jednostavnijih mera održavanje koncerta u pandemiji je sigurno.

Do sličnog su zaključka došli u nedavnom istraživanju sprovedenom u Nemačkoj, dok se u Engleskoj priprema pilot projekat posebnog ventilacijskog sistema koji će suzbijati širenje virusa.

HL/Izvor: sound-report.com

Previous post

Ne može da pobegne od sebe... Majli Sajrus: Više me privlače ženska od muških tela. Volim ki.e, ali kao umetničke predmete

Next post

Negativ 13. februara u Kombank dvorani... Nastavak turneje povodom 20 godina na domaćoj rok sceni

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *