Home»Kultura»Saopštenje Fakulteta dramskih umetnosti: Podrška Mileni, na FDU se takve stvari ne dešavaju

Saopštenje Fakulteta dramskih umetnosti: Podrška Mileni, na FDU se takve stvari ne dešavaju

4
Shares
Pinterest Google+

Fakultet Dramsih umetnosti oglasio se povodom navoda glumice Milene Radulović da je bila žrtva nasilja i seksualnog uznemiravanja od strane učitelja glume Miroslava Mike Aleksića

Njihovo saopštenje prenosimo u celosti:

Fakultet dramskih umetnosti, bezrezervno i odlučno, pruža podršku mladoj glumici i nekadašnjoj studentkinji naše škole, Mileni Radulović, u njenoj borbi da se svaki oblik seksualnog zlostavljanja i uznemiravanja procesuira i kazni na adekvatni način.
Neophodno je da razumemo koliko je teško progovoriti o ovakvom problemu, posebno iz pozicije žrtve. Zato smo ponosni što je naša bivša studentkinja imala snage da otvoreno i direktno progovori o tome i podeli svoje dramatično iskustvo, čime ohrabruje i osnažuje sve one koji su bili izloženi različitim oblicima seksualnog zlostavljanja, uznemiravanja i nasilja da o tome progovore.
Želimo da podsetimo da Miroslav Aleksić nikada nije radio na Fakultetu dramskih umetnosti, niti je na bilo koji način bio uključen u procese edukacije i rada sa našim studentima i studentkinjama. Njegove radionice pohađala su i deca koja nisu nastavila sa obrazovanjem u polju glume i dramskih umetnosti. Ovo je važno naglasiti zato što je problem seksualnog zlostavljanja i zloupotrebe pozicije moći problem ne jedne struke, već može biti prisutno u bilo kojoj društvenoj i profesionalnoj strukturi, dok je krivica za svaki čin pojedinačna i isključivo na počiniocu.

Milena, Mika… i mi

Fakultet dramskih umetnosti se, tokom više od 70 godina rada, trudio da studentima i studentkinjama stvori siguran, podržavajući prostor za njihovo obrazovanje, usavršavanje, lično i umetničko sazrevanje. Bezbednost, poštovanje i lični integritet su vrednosti koje bez izuzetka moramo da garantujemo našim studentima i studentkinjama. Uprava fakulteta ima stalnu komunikaciju sa predstavnicima Studentskog parlamenta i sigurni smo da će studenti i studentkinje, ukoliko osećaju da su izloženi bilo kakvom obliku psihološkog, verbalnog ili fizičkog uznemiravanja tokom rada na Fakultetu, to odmah prijaviti nadležnim službama kako bi, po hitnom postupku, svako odstupanje od očekivanih normi i profesionalnih standarda bilo sankcionisano.
Za sada takvih prijava nije bilo.
Od nadležnih službi očekujemo efikasnu reakciju koja će sprečiti da se slične radnje ponove na nekim novim žrtvama, kao što očekujemo da počinioci budu adekvatno procesuirani i kažnjeni.
Fakultet dramskih umetnosti podseća i na to da će tokom narednih dana način izveštavanja medija o ovom i sličnim slučajevima biti od ogromne važnosti. Zato na njih apelujemo da profesionalnim, proverenim i odgovornim sadržajima, te isključivo oslanjanjem na činjenice onemoguće sekundarnu viktimizaciju žrtava, kao i kolektivizaciju krivice i neosnovane povrede integriteta i profesionalnog ugleda pojedinaca koji su posredno ili neposredno povezani sa ovim slučajem.
Imamo potpuno poverenje u istražne organe i verujemo da će svoj posao obaviti krajnje profesionalno, u što kraćem vremenu.

Studentski parlament FDU: Tu smo da pomognemo

21337de1cdbefba5c8e117ae390da574Studentski parlament Fakulteta dramskih umetnosti pruža potpunu podršku Mileni Radulović, koja je u broju Blica za 16. januar 2021. godine iznela ispovest o zlostavljanju i seksualnom nasilju koje je nad njom i nad drugim devojčicama godinama sprovodio Miroslav Mika Aleksić, vlasnik i učitelj privatne škole glume. Podržavamo i saosećamo se sa svim devojkama koje su pretrpele seksualno nasilje i seksualno uznemiravanje i beskompromisno stojimo uz njih u njihovoj hrabroj borbi za pravdu.
Smatramo da je čin silovanja i svakog drugog seksualnog zlostavljanja i uznemiravanja potpuno neprihvatljiv u svakom smislu. Kada je reč o institucijama kao što je ova, najbitnije je da u nju imamo poverenje. Očekujemo i zahtevamo da ovakav zločin – psihičko i seksualno zlostavljanje, silovanje i zloupotreba položaja budu najoštrije kažnjeni. Želimo da damo do znanja svim devojkama koje su proživele ovakvo iskustvo da svi članovi studentskog parlamenta žele da pomognu i pruže podršku, uz garanciju naše apsolutne diskretnosti, te da nam se slobodno obrate.
Znamo koliko je teško izaći u javnost i svedočiti o ovakvom nasilju kada su u pitanju ugledne ličnosti koje su nam pritom bile i važne mentorske figure u koje smo mi, naši roditelji i okolina imali poverenje. Zato se divimo snazi, hrabrosti i odlučnosti Milene Radulović i svih drugih devojaka i žena koje su istupile u ovoj borbi i zahvaljujemo im se što su to učinile za bezbednost sve druge dece. Ova borba je veća od svih nas, predstavlja vid pravde i daje primer svima – saopštio je Studentski parlament FDU.
Previous post

Priča o bendu koji se ne predaje... Pogledajte dokumentarac o negotinskom sastavu Red Danger

Next post

Onlajn premijera restauriranog filma “Pavle Pavlović"... Bekim i Milena u punom sjaju, poslednja uloga Ljubinke Bobić

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *