Home»Film»Stigao prvi tizer filma o sarajevskom blues rock bendu Foxy Head

Stigao prvi tizer filma o sarajevskom blues rock bendu Foxy Head

4
Shares
Pinterest Google+
Foxy Head/ Photo: Promo
Foxy Head/ Photo: Promo

Sarajevska grupa Foxy Head predstavila je prvi tizer dokumentarnog filma o svom bendu.

– Prvi put kada mi je predloženo da se snima film o bendu, bio sam pozitivno iznenađen, i drago mi je što je neko prepoznao upravo koliko smo interesantni. Dugometražni film ipak nije mala stvar – rekao je Zlatko Slatinac, ritam gitarista benda Foxy Head.

Producenti Damir Pirić i Gorčin Zec krajem septembra su premijerno prikazali dokumentarni film “Protest u zemlji karijesa” na festivalima u regionu.

 – Dugometražni muzički dokumentarni film o grupi sarajevskih muzičara i bendu Foxy Head je prvenstveno zamišljen kao muzički “road movie” u kojem kamera ima ulogu hroničara dešavanja, nekada člana benda a nekada je samo, kako bi smo to substilski rekli, “fly on the wall” nijemi svjedok vrlo glasnog događaja.Polazna premisa filma je da publika i fanovi bend konzumiraju i doživljavaju kroz muzički performans na bini ili kroz objave u medijima a vrlo malo se zna o procesu koji se odvija iza kulisa, na putu, prostoriji za probe pa čak i u kućnom ambijentu. Ovaj film prati članove benda na njihovim putovanjima i daje priliku publici da se upozna s anegdotama, okolnostima i situacijama – opisuje film Damir Pirić.

Sergio Slatinac, frontmen grupe Foxy Head rekao je:
– Ovo je prvi film koji za koji ja znam da prikazuje bend koji je u usponu. Obično nemaš priliku da vidiš bend u ovoj fazi. Većina filmova prati grupe koje već imaju ogromnu diskografiju. Ovo je već nešto dosta drugačije.

Uprkos pandemiji koja je zaustavila sve aktivnosti na muzičkoj sceni, Foxy Head i dalje rade na albumu koji je u završnoj fazi snimanja. Željno iščekuju stabilizaciju situacije kako bi nastavili dalje punom parom.

Ovaj period je bio izazovan, pored toga što su svi inaktivni, došlo je i do promena u sastavu benda. Što će biti prikazano i na filmu.

– Dosta toga se dešavalo i iza kamere, a nije snimljeno. Žao mi je što je to tako jer bi to dalo jednu dodatnu dimenziju filmu. Ali ipak, nemoguće je prikazati baš sve, film i dalje realistično prikazuje kako je biti u bendu – rekao je Haris Nuhić, bubnjar benda.

Foxy Head je sarajevski blues rock bend opisan kao “sarajevska blues eksplozija”. Aktivno sviraju od 2017. godine. Za te tri godine postali su klupska atrakcija, ali i veoma uspešan festivalski bend.

Dva puta su svirali u Skenderiji, predstavljali su BiH na Split Blues Festu, Pirovac Blues Festu i Lovestock festivalu u Kašteli. Pored toga, svirali su na velikom broju motorijada širom Bosne i Hercegovine i održali veliki broj samostalnih koncerata.

Trenutno snimaju album privenac koji će pored blues rocka, istražiti southern rock i mnoštvo drugih žanrova. Album će biti objavljen tokom 2021. godine.

Previous post

Rok apoteka nas video siglom "Zemlja" poziva da se ne igramo sudbinom planete...

Next post

Foo Fighters objavili "Waiting On A War", još jedan singl s predstojećeg albuma "Medicine at Midnight"

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *