I šta ćemo sad? Naučnici potvrdili: Koncertne dvorane i pozorišta nisu mesta zaraze

0
115
Oglasi
Koncert, publika/Photo: Pixabay
Koncert, publika/Photo: Pixabay

Naučno istraživanje, drugo po redu koje je sprovedeno u Nemačkoj, pokazalo je kako postoji minimalan rizik od prenosa virusa Covid-19 u zatvorenom koncertnom prostoru.

Studija koja se odvijala u dortmundskom “Konzerthausu” sa 1.500 sedišta, sprovodila se tokom tri dana u januaru kako bi se analiziralo kretanje čestica u vazduhu u zatvorenom okruženju.

KISS NA NOVOGODIŠNJEM KONCERTU U DUBAIJU OBORILI DVA GINISOVA REKORDA, ČEKA SE POTVRDA ZA TREĆI

Pod vodstvom Instituta Fraunhofer Heinrich Hertz, a uz podršku Nemačke savezne agencije za zaštitu okoline, u studiji se videlo kako naučnici koriste visokotehnološku lutku za simulaciju ljudskog disanja.

Tim koji je sproveo istraživanje je zaključio da se rizik od zaraze “prenosom aerosola može gotovo isključiti”, pod uslovom da mesto ima dovoljno svežeg vazduka i da svi prisutni nose maske za lice.

– Koncertne dvorane i pozorišta nisu mesta zaraze – rekao je doktor Rafel fon Hoensbreh, direktor dvorane.

– Poslednjih nekoliko meseci pokazalo je da politici treba naučno čvrsta osnova za donošenje odluka. Svojom studijom želimo da osiguramo da koncertne dvorane i pozorišta mogu ponovo da primaju dovoljno publike kada se otvore.

Valjda ćemo i mi jednom opet ovako… #NewZelland #koncerti #sloboda #rokenrolsvuda

Posted by Headliner.rs on Wednesday, 6 January 2021

Iako studija pruža samo konkretne rezultate za događaj u “Konzerthausu”, naučnici kažu da se rezultati mogu primeniti na mestima slične veličine – iako se preporučuje da rade sa smanjenim kapacitetom.

Otkrića slede nakon posebnog eksperimenta Univerziteta Hal prošlog leta, u kojem su fanovi muzike prisustvovali na tri uzastopna koncerta nemačkog pop pevača Tima Bencka u avgustu.

Prvo istraživanje pokazalo je da je prenos “nizak” sve dok publika prati tačne higijenske preporuke i ograničenje kapaciteta mesta održavanja, uz dobru ventilaciju.

Prvi od tri koncerta simulirao je tipični predpandemijski događaj, bez primenjenih sigurnosnih mera. Drugi je uključivao veću higijenu i određeno socijalno distanciranje, dok je treći imao pola kapaciteta, tj. svaka prisutna osoba stajala je na metar i po udaljenosti.

KONCERTI I FESTIVALI SE VRAĆAJU 2021…  OVO TVRDI DIREKTOR VODEĆE KORPORACIJE SVETSKE MUZIČKE INDUSTRIJE

Jedan od istraživača tima, doktor Mikael Gekle rekao je:

– Nema argumenata da se ne održi takav koncert. Rizik od zaraze vrlo je nizak.

Utvrđeno je da je ventilacija presudan faktor u ograničavanju širenja Covid-19, zaključilo je istraživanje.

U međuvremenu, londonski “The 100 Club”, kasnije ovog meseca, trebalo bi da uspostavi novi sistem ventilacije čiji je cilj da se uništi 99,99% opasnih patogena u vazduhu, poput korona virusa.

HL/Izvor: bosonoga.com

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime