Biće para za domaće filmove i serije… Vlada Uredbom podstakla investitore da u Srbiji proizvode audiovizuelna dela

0
29
Photo: pixabay.com

Vlada Srbije donela je Uredbu o podsticajima investitorima da u našoj zemlji proizvode audiovizuelna dela.

Cilj uredbe koju će sprovoditi Ministarstvo kulture i informisanja (tako što će za to dodeljivati sredstrva), je da se poveća broj filmskih projekata koji se realizuju u Srbiji, podstiče stvaralaštvo kinematografskih dela, kao i promocija potencijala Srbije u ovoj oblasti, piše u saopštenju.

Predviđeno je da se podsticajna sredstva za snimanje dugometražnog igranog, dokumentarnog, animiranog, namenskog, televizijskog filma, ili serije dodeljuju u iznosu od 25 odsto kvalifikovanih troškova.

Za audiovizuelno delo za čiju je proizvodnju budžet produkcije veći od pet miliona evra, podsticajna sredstva će se dodeljivati u iznosu od 30 odsto kvalifikovanih troškova.

Kako bi se ublažile ekonomske posledice po audiovizuelnu proizvodnju u Srbiji zbog pandemije, novina je izmena odredaba kojima se uređuje minimalni budžet za namenski film i za pojedinačnu epizodu u okviru TV-serije.

To sada iznosi 150.000 evra, umesto dosadašnjih 300.000 evra, a predviđeno je i da animirana serija od deset epizoda ima ukupno trajanje od najmanje 40 minuta, umesto dosadašnjih 50.

Pravo na dodelu podsticajnih sredstava može se ostvariti za proizvodnju dugometražnog igranog filma, TV filma i dugometražnog dokumentarnog filma koji traju najmanje 70 minuta i animiranog filma namenjenog prikazivanju, koji traje najmanje pet minuta, zatim za TV seriju od najmanje tri epizode, pod uslovom da epizoda traje minimum 40 minuta.

Za sredstva se može konkurisati i sa animiranom serijom od najmanje deset epizoda koje ukupno traju najmanje 40 minuta i dokumentarnog TV programa u trajanju od minimum 40 minuta.

Podsticajna sredstva će se dodeljivati na osnovu stalno otvorenog javnog poziva koji raspisuje Ministarstvo kulture i informisanja, a zahtev će se podnositi stručnoj komisiji čiji će zadatak biti ocenjivanje zahteva i utvrđivanje da li delo ispunjava uslove za dodelu sredstava.

Komisiju s mandatom od godinu dana obrazovaće Vlada.

Sredstva koja budu dodeljena investitoru, bespovratna su putem povraćaja dela kvalifikovanih troškova ostvarenih u Srbiji.

Izvor: Beta

Film/Photo: Pixabay
Film/Photo: Pixabay

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime