Jedna knjižara – jedna knjiga… Da li bi ovaj koncept uspeo kod nas?

0
94
Knjige/Ilustracija: Pexels
Oglasi

Znate za onaj osećaj kada odete u knjižaru i ne možete da se odlučite koje knjige da kupite, jer ih ima tako mnogo, a vi biste želeli sve da ih pročitate?

Postoji jedna knjižara u kojoj nećete imati ovaj problem. Reč je o knjižari Morioka u Tokiju. Ova knjižara, tokom šest dana (od utorka do nedelje), prodaje samo jedan naslov. Svake večeri, tokom ovih šest dana, organizuju se književni skupovi na kojima se diskutuje o knjizi koja se nalazi u prodaji. Na tim okupljanjima pokušava se da se uspostavi veza između autora i čitalaca, piše Guardian.

OBJAVLJEN UŽI IZBOR OD 17 ROMANA ZA NIN-OVU NAGRADU… POGODILI STE – NEMA NIJEDNE ŽENE PISCA

Koncept „jedna prostorija – jedna knjiga“ smislio je Jošijuki Morioka. On je deset godina vodio malo konvencionalniju knjižaru u kojoj je organizovao susrete pisaca i čitalaca.

Knjige/Photo: unspash
Knjige/Photo: unspash

Njegovo iskustvo sa ovom knjižarom navelo ga je da shvati kako će fokusiranje na jednoj knjizi omogućiti da se ona bolje shvati i da se izgradi dublji odnos što će, na kraju, dovesti do većeg uživanja u čitanju.

Ideju o jednoj knjizi prvi put je izneo 2014. godine na jednoj radionici koja je bila fokusirana na novo poslovanje. Morioka je izneo svoju ideju o jednoj knjizi u knjižari i ova je naišla na oduševljenje, kako predavača, tako i drugih učesnika radionice.

Ideja o jednoj knjizi u knjižari samo želi da ogoli davno poznatu istinu – svaku knjigu vredi pročitati.

READ&ROLL: KNJIGE KOJE SE ČITAJU – GLASNO… “BOUVI – JEDNA BIOGRAFIJA”, SAMO ZA ODRASLE SANJARE

Svaka knjiga na svakoj polici u knjižarama i bibliotekama širom sveta je vredna čitanja. Kako one koje želite da pročitate i one koje volite da čitate, tako i one koje nisu u sferi vašeg interesovanja. Postoji samo jedan uslov koji valja ispuniti. A to je da se čovek fokusira na knjigu duže od trenutka.

Knjižara sa jednom knjigom otvorena je 2015. godine u mirnoj ulici u GInzi, popularnom trgovačkom delu Tokija. Nalazi se u prizemlju stare zgrade Suzuki iz 1929. godine koja i sama predstavlja arhitektonski eksponat starog Tokija.

HL/Izvor: telegraf.rs

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime