Home»Muzika»Zatvorski blues, ali pravi… Džoni Keš je na današnji dan održao jedan od svojih najčudnijih koncerata

Zatvorski blues, ali pravi… Džoni Keš je na današnji dan održao jedan od svojih najčudnijih koncerata

4
Shares
Pinterest Google+
Džoni Keš/ Photo: pinterest.com
Džoni Keš/ Photo: pinterest.com

Nastup Džonija Keša u zatvoru Folsom postao je slavan, a snimak je objavljen kao album i imao je milionski tiraž. Dana 13. januara 1968. godine Keš je svirao uživo u tom američkom zatvoru. Reč je o ustanovi smeštenoj u američkoj saveznoj državi Kaliforniji, i to 30-ak kilometara od kalifornijskog glavnog grada Sakramenta.

Zanimljivo je da je Džoni Keš pesmu “Folsom Prison Blues” napisao i snimio još 1955. godine odnosno gotovo 13 godina ranije. Inspiraciju je dobio nakon što je kao pripadnik američkih snaga u Nemačkoj gledao film “Inside the Walls of Folsom Prison”. Pesma “Folsom Prison Blues” postala je popularna među zatvorenicima, tako da je pozivan da nastupa u zatvorima.

HEADLINE HISTORY: 50 godina zatvorskog bluza – od Folsoma do Zenice – od Keša do Zabranjenog pušenja

I zaista, pre nego što je na današnji dan pre 53 godine nastupio u zatvoru Folsom, izvodio je svoje pesme i u drugim zatvorima, ali upravo je nastup u Folsomu postao svetski popularan. Keš je istog dana održao dva koncerta u tom zatvoru, jedan ujutru, a drugi u rano popodne. Veliki deo pesama koje je izvodio imao je veze sa zatvorskim životom. Naravno, na oba koncerta prva pesma koju je izvodio bila je – “Folsom Prison Blues”.

Previous post

Entoni Hopkins bindžovao "Breaking Bad", pa napisao neverovatno pismo glavnom glumcu...

Next post

Brus Vilis se oglasio pošto su ga izbacili iz prodavnice jer nije nosio masku....

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *