Objavljen prvi insert iz filma “Dara iz Jasenovca“, srpskog kandidata za Oskara

0
82
Dara iz Jasenovca/ Photo: Promo (MCF)
Dara iz Jasenovca/ Photo: Promo (MCF)

Prvi insert iz filma “Dara iz Jasenovca” reditelja Predraga Antonijevića danas je i zvanično objavljen, označavajući uvertiru u američku distribuciju filma koja počinje 5. februara.

Istovremeno, njime se najavljuje i premijera filma u Beogradu, koja je simbolično zakazana za 22. april, datum kojim se obeležava 76 godina od proboja poslednjih zarobljenika iz logora Jasenovac. Posle beogradske premijere 22. aprila, film će se naći u bioskopima širom Srbije.

Podsećamo, u decembru 2020. godine distrubuterska kuća “Studio 101” zaključila je ugovor o američkim pravima za film “Dara iz Jasenovca” čime je najavljen početak distribucije filma u Americi.

Tada je član Izvršnog odbora Studija 101- Ron Burkle poručio da je godinama izuzetno poštovao rad reditelja Predraga Antonijevića i dodao svoja zapažanja o filmu: “Dirnula me je nepoznata priča ispričana o Dari iz Jasenovca. Verujem da će publika ceniti umešnost koja je kroz oči malog deteta ispričala ovu ubedljivu priču.”

Dara iz Jasenovca/ Photo: Promo (MCF)
Dara iz Jasenovca/ Photo: Promo (MCF)

Ostvarenja koje je izabrano za srpskog kandidata za 93. Oskara, kao i za Zlatni globus u svim kategorijama snimano je na osnovu autentičnih svedočanstava preživelih logoraša i predstavlja prvi igrani film na temu logora Jasenovac.

Istorijska drama se osvrće na period 1942 godine, kada posle velike ustaško- nemačke ofanzive na Kozari, lokalno stanovništvo masovno završava u koncentracionim logorima. Među njima je i dvanaestogodišnja Dara sa svojom majkom i dva brata. O sudbini oca ne znaju ništa.

Užas koji će preživeti u logoru smrti učiniće da odraste preko noći. Darinu majku i starijeg brata ubijaju, a misija njenog života postaje da sačuva život mlađeg brata u neljudskim uslovima gde deca svakodnevno umiru od bolesti i gladi i gde ih surovo ubijaju.

Priča “Dara iz Jasenovca“ je prikaz sudbine samo jednog deteta sa Kozare za hiljade i hiljade nikad saznatih i u stvarnosti tragičnijih sudbina.

Dara iz Jasenovca/ Photo: Promo (MCF)
Dara iz Jasenovca/ Photo: Promo (MCF)

Prvi deo filma sniman je na lokaciji sela Kolut u blizini Sombora, gde je za potrebe snimanja zgrada stare ciglane sa upravnim objektom pretvorena u zloglasni logor Jasenovac, a drugi deo na lokalitetima Bele Crkve. 

Vodeće uloge u filmu igraju glumci iz Republike Srpske Anja Stanić Ilić, Zlatan Vidović, Nikolina Friganović, Sandra Ljubojević, Željko Erkić i Goran Jokić dok glumačku ekipu iz Srbije čine Marko Janketić, Igor Đorđević, Nataša Ninković, Bojan Žirović, Jovo Maksić, Radoslav Rale Milenković, Vuk Kostić, Tatjana Kecman, Petar Zekavica, Jelena Grujčić, Bogdan Bogdanović i mnogi drugi.

U glavnoj ulozi devojčice Dare našla se Biljana Čekić, a ostale uloge najmlađih zarobljenika poverene su Marku Pipiću, Nikoli Radulju, Rajku Lukaču, Milici Janjić, Anđeli Janjić, Angelini Docić, Luki, Jakovu i Simonu Šaranoviću. Scenografiju za film potpisuje Goran Joksimović.

Film su producirali Pradrag Antonijević i Maksa Ćatović, a scenario dolazi “iz pera“ Nataše Drakulić. Film je podržala Vlada Republike Srbije, kao i Filmski centar Srbije, a distributer filma je MCF MegaCom Film.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime