Home»Film»Volite filmove? Onda je ovo prava vest za vas: Filmski festival traži dobrovoljca za maratonske projekcije na usamljenom ostrvu

Volite filmove? Onda je ovo prava vest za vas: Filmski festival traži dobrovoljca za maratonske projekcije na usamljenom ostrvu

4
Shares
Pinterest Google+
Gothenburg Film Festival/ Photo: Promo (Gothenburg Film Festival)
Gothenburg Film Festival/ Photo: Promo (Gothenburg Film Festival)

Neka pažljivo pročitaju tekst svi oni kojima gledanje filmova u zatvorenoj sobi u trajanju od nedelju dana – zvuči kao raj. 

A evo o čemu se radi – Göteborg Film Festival je pravi pandemijski bioskopski eksperiment u formi takmičenja.

Odabraće jednog kandidata od aplikanata širom sveta, koji će nedelju dana biti zatvoren u istorijskom Pater Noster svetioniku koji se nalazi na ostrvu Hamensker na zapadnoj obali Švedske.

Filmofil srećnik, dobiće besplatnu sobu i neograničen pristup festivalskim filmovima ove godine.

– Biće potpuno izolovan. Neće mu biti dozvoljeno da povede nekog, ali takođe nema ni knjiga, a ni telefona. Samo jedna osoba na moru, talasi, nebo i 60 različitih filmskih premijera na festivalu – rekao je umetnički direktor Jonas Holmberg za CBC.

Pater Noster/ Photo: Wikimedia Commons
Pater Noster/ Photo: Wikimedia Commons

Eksperiment je inspirisan pandemijom, a Holmberg kaže da im je cilj da istraže kako je distanciranje transformisalo iskustvo gledanja filmova. Najočitija promjena se desila u gledanju ostvarenja u bioskopu, dok se to sad održava uglavnom u kućama.

Odlazak u bioskop je tradicionalno bilo kolektivno iskustvo koje smo delili sa ostalim članovima publike, a sada je trend da se filmovi gledaju u samoći, ili u malim grupama.

Prema sajtu festivala, “Geteburški filmski festival će biti sve osim konvencionalnog. Nema gužve, zabave nema rasprodatih ulaznica. Fokus je na socijalnom distanciranju i istražuje novi svit koji je isplivao u jeku pandemije. Šta nam film znači kad smo međusobno izolovani? Da bismo istražili, otvaramo sasvim novo iskustvo bioskopa. U sred okeana. Nema telefona, porodice, nema prijatelja. Samo vi, more i festivalski program od 60 premijera. Sedam dana”.

Uslovi za pobednika, prema Holmbergu, su sledeći: osoba mora da bude pravi filmofil, on ili ona moraju dobro da podnose samoću, a pošto će morati da zabeleže iskustvo kamerom, ključno je da dobro komuniciraju.

– Pričaće o tome kako je živeti na ostrvu i kako ove specijalne okolnosti utiču na vezu sa pogledanim filmovima – izjavio je Holmberg.

Intezivno, filmsko solo iskustvo, dešavaće se od 30. januara do 6. februara. Pobednik će živeti u odajama čuvara svetionika, a filmovi će biti prikazani u posebno sagrađenom bioskopu u svetioniku. Svi zainteresovani mogu da se prijave preko sajta festivala.

Izvor: bosonoga.com

Previous post

Čime sve ovaj čovek neće da se bavi... Brajan Mej predstavio parfem "Save Me", kako bi pomogao divljim životinjama

Next post

Duran Duran obradili pesmu "Five Years" Dejvida Bouvija, Sajmon LeBon se raspekmezio...

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *