Home»Muzika»Homeland»Srđan Gojković Gile je optimista, uprkos svemu: Dobro je što još uvek ima mladih bendova koji žive rokenrol

Srđan Gojković Gile je optimista, uprkos svemu: Dobro je što još uvek ima mladih bendova koji žive rokenrol

5
Shares
Pinterest Google+
Srđan Gojković Gile/ Photo: AleX
Srđan Gojković Gile/ Photo: AleX

Oformljeni za samo jednu svirku, da bi bili pregrupa sami sebi, odnosno sastavu koji su tad činili Hipnotisano pile, u beogradskom SKC-u, danas broje četiri decenije dugu rokenrol kilometražu, kao Električni orgazam.

Od pregrupe do rokenrol legendi ovih prostora, 13. januara biće tačno 41 godina od kako su osnovani u kafani “Mornar” te davne 1980. godine, kada kreće njihovo muzičko putovanje.

Jedni od izvođača na čuvenom albumu “Paket aranžman“, koji neki smatraju za početak novog talasa u tadašnjoj Jugoslaviji, danas iza sebe imaju skoro 20 albuma, studijskih i live izdanja, kao i bezbroj koncerata.

– Sve je bilo onako kako i treba da bude, a najveći utisak je to da smo mi u stvari još uvek tu posle 41 godine. Niko to nije planirao. Mi smo, kad je bend nastao, zapravo mislili da će to biti samo za jednu svirku, ismo imali u startu neku veliku ambiciju, ali evo sada kada čovek pogleda u retrovizor i vidi da je prošla 41 godina to izgleda kao jedna ozbiljna kilometraža, što i jeste bila. Bilo je tu i uspona i padova i lepih i tužnih događaja, to je jedan čitav život. U okviru ljudskog veka, da toliko svirate u istom rokenrol bendu, na ovim našim teritorijama, ne znam ni ja sam kako smo to uspeli, ali izgleda da jesmo – kaže frontmen benda, Srđan Gojković.

Kao neko sa tako dugim rokenrol stažom, Gile smatra da je dobro što postoje bendovi, mlađi od njih, koji se još uvek trude da žive od rokenrola, da stalno održavaju koncerte i izdaju albume.

– Od Kande, kodže i Nebojše, Artan Lili, Straight Mickey and The Boyz, Repetitor… ne bih voleo sad da zaboravim nekog, ali poenta je da je dobro da se ta tradicija živog sviranja rokenrola i bavljenje rokenrolom kao načinom života nastavlja – priča Gile.

Električni orgazam/Photo: bs2021 promo
Električni orgazam/Photo: bs2021 promo

Svoj jubilej, Električni orgazam obeležiće tačno 13. januara u okviru novosadskog onlajn Dočeka 7529. na platformi visitns.rs.

– Mi ovo radimo prvi put i to je uvek izazov i zanimljivo je kada radiš nešto što nikada nisi za 40 godina, tako da je sa jedne strane i zabavno. Mi smo svakako željni svirke, jer smo prošle godine, iz poznatih razloga, uspeli samo dva koncerta da održimo, što je nezapamćeno u našoj karijeri. Nadam se da će se situacija sa virusom uskoro smiriti i da ćemo što pre moći da sviramo u direktnom kontaktu sa ljudima. Ipak, ništa ne može da zameni direktan kontakt sa publikom – priča Gile i dodaje da bi iz čitave karijere kao ostvarenje dečačkog sna skoro celog benda istakao koncert sa rok legendama The Rolling Stones, 2007. godine u Beogradu.

Električni orgazam dobitnik nagrade za “Trajne muzičke vrednosti”

Novosađani već četvrti put zaredom obeležavaju Doček kroz koncept dva kalendara, dva računanja vremena, 31. decembra i 13. januara, ali prvi put u onlajn formatu. Doček 2021. godine obeležila je onlajn premijera multimedijalnog spektakla opere “Rigoleto”, dok će u okviru Dočeka 7529. kojim se proslavlja Nova godina po starom srpskom kalendaru onlajn nastupe imati i Stefan Milenković, Vasil Hadžimanov, orkestar Camerata Academica, Buč Kesidi, Surreal & Beyonde, Džezva & Džezvica džez bend i drugi.

Detaljne informacije programa možete pogledati na platformi visitns.rs.

Previous post

30 rock albuma koje ove godine čekamo kao ozebli sunce...

Next post

Čime sve ovaj čovek neće da se bavi... Brajan Mej predstavio parfem "Save Me", kako bi pomogao divljim životinjama

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *