Home»Fun»Kuda ovo ide… Microsoft patentirao čet sa pokojnicima (?!)

Kuda ovo ide… Microsoft patentirao čet sa pokojnicima (?!)

4
Shares
Pinterest Google+
Chat/Photo: Pixabay
Chat/Photo: Pixabay

Microsoft je patentirao revolucionarnu tehnologiju putem koje će ljudi moći da komuniciraju sa virtuelnim osobama, pa čak i sa preminulim dragim osobama.

Iako to što je neka kompanija patentirala određenu tehnologiju ne znači da će ta ista tehnologija ikad videti svetlo dana, patent koji je Microsoftt registrovao u SAD mogao bi mnogima doneti utehu i olakšati period tugovanja, piše Dnevnik.hr.

Naime, Microsoft je patentirao sistem za razmenu poruka kojim upravlja veštačka inteligencija, a kojem je glavni zadatak da imitira neku osobu, na primer preminulog člana porodice ili prijatelja.

Na čemu li su bili dizajneri? CIA dobila novi logo – izgleda kao pozivnica za rejv žurku

Iako na prvi pogled ideja podseća na nešto iz naučno-fantastičnih filmova, činjenica da možete “porazgovarati” s dragom osobom i nakon što ona više nije tu mnogima bi mogla olakšati period tugovanja.

Chat/Photo: Pixabay
Chat/Photo: Pixabay

U Microsoftu su zamislili da taj servis funkcioniše u obliku aplikacije za pametni telefon, a da bi zaista funkcionisao, potreban mu je pristup velikoj količini privatnih i osetljivih informacija, poput prepiske s nekom osobom, kako bi veštačka inteligencija prepoznala i naučila da imitira stil kojim je osoba pisala, reči koje je koristila i način na koji se izražavala.

Ma kakav Nostradamus, “Simpsonovi” su zakon… Već su pogodili napad na Kapitol, a evo šta predviđaju za 20. januar

Kao glavni izvor podataka pominju se profili na društvenim mrežama i aplikacijama za dopisivanje, prenosi Dnevnik.

S obzirom na to da nam je digitalna prisutnost na internetu i društvenim mrežama sve jača, veštačkoj inteligenciji ne bi trebalo da bude teško da prikupi dovoljno informacija za stvaranje “virtualne” osobe, navodi se u tekstu.

Ipak, kako dodaje Dnevnik, postavlja se pitanje bi li osoba koja je preminula želela da se njen “digitalni život” koristi i posle njene smrti.

Očigledno je da će, ako ovakva aplikacija ikad zaživi, biti potrebno oprezno sročiti pravila korišćenja, a možda ćemo u budućnosti u testamentu navoditi da želimo da naši najbliži komuniciraju sa nama posle naše smrti.

HL/Izvor: dnevnik.hr

Previous post

Koliko je samo ovo dobro... Tom Morelo i Serž Tankian obradili Gang of Four u čast Endija Gila

Next post

Rust Red Romance i tonota predstavili remix pesme Mighty Summer

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *