Home»Film»Preminuo Majkl Aptid, roker u duši koji je režirao mnogo dobre filmove… njegova biografija je spisak čudnih okolnosti i odluka

Preminuo Majkl Aptid, roker u duši koji je režirao mnogo dobre filmove… njegova biografija je spisak čudnih okolnosti i odluka

3
Shares
Pinterest Google+
Majkl Aptid/Photo: YouTube printscreen
Majkl Aptid/Photo: YouTube printscreen

U četvrtak je u svom domu u Los Anđelesu u 79. godini preminuo britanski redutelj Majkl Aptid, jedan od najznačajnijih reditelja iz osamdesetih i devedesetih godin. Ponajviše će biti upamćen po filmu “Rudareva kći” iz 1980. godine koji je doneo Oskara za najbolju žensku ulogu glumici Sisi Spejsik kao i   po filmu iz Džejm Bond franšize “Svet nije dovoljan“ iz 1999. godine.

Pored toga, njegov film “Gorile u magli” iz 1988. godine imao je pet nominacija za Oskara uključujući onaj za Sigurni Viver za najbolju žensku ulogu, dok je s filmom “Nell” iz 1994. godine osigurao nominaciju za Oskara glumici Džodi Foster.

OSOBA A: JA SAM BATMAN! OSOBA B: JA SAM BATMAN! FILMSKA FRANŠIZA DELI SE NA DVE FILMSKE SAGE S DVA RAZLIČITA GLUMCA…

Prvi dugomeražni film bio mu je “Trostruki eho” iz 1972. godine s Glendom Džekson i Oliverom Ridom u glavnim ulogama. U sedamdesetima je pretežno radio na britanskim tv serijama, da bi sasvim slučajno dobio priliku da režira film “Rudareva kći”, biografsku priču o, u tom trenutku, najpopularnijoj country pevačici Loreti Lin. Naime, prvobitno je za reditelja bio odabran Džozef Sardžent ali kako se nije slagao s odabirom Sisiy Spejsik za tu ulogu, zamenjen je s Aptidom.

Uspeh filma doneo mu je dugotrajnu karijeru u Holivudu za koje vreme je režirao filmove kao što su krimić “Gorky Park” (1983) sa Vilijamom Hartom, “Sudski postupak” (1991), sa Džinom Hekmenom, “Ubistvo u rezervatu” (1992) sa Valom Kilmerom, “Treptaj” (1993), sa Medlin Stov i “Po svaku cenu” (1996) sa Hjuom Grantom. Posle filma “Svet nije dovoljan” režirao je filmove “Enigma” (2001) sa Kejt Vinslet i “Sad je dosta” (2002)  sa Dženifer Lopez. Posle toga bavio se režiranjem dokumentaraca a poslednji veliki holivudski film bio mu je “Hronike Narnije: Plovidba broda Zorogaza”.

DRUGA NAJVEĆA LJUBAV FREDIJA MERKJURIJA… OVO JE TOP LISTA OMILJENIH FILMOVA LEGENDARNOG PEVAČA

Bio je veliki ljubitelj rock’n’rolla pa je još 1974. godine režirao film “Stardast” s bitanskim  pevačem Dejvidom Eseksom u glavnoj ulozi.  U njegove dokumentarce spada “Bring on the Night” (1985) koji je pratio snimanje Stingovog albuma “The Dream of the Blue Turtles” kao i turneju koja je zatim usledila. Nakon toga režirao je dokumentarac “The Long Way Home” (1989) o Borisu Grebenščikovu, ruskoj verziji Brusa Springstina. Godine 2002. režirao je dokumentarac o turneji The Rolling Stonesa “Forty Licks” ali film, zbog njegovog sukoba s Mikom Džegerom, nikada nije objavljen. Ujedno, 1997. je režirao dokumentarac “Inspirations” koji je bio fokusiran na Dejvida Bouvija i šest drugih umetnika.

HL/Izvor: nacional.hr

Previous post

Dejv Grol otkrio kako mu je i zašto Eksl Rouz poklonio "najlepšu je***u gitaru koju je ikad svirao"

Next post

Saša Baron Koen: "Ubiću" Borata, ne treba mi sad kad više nema Trampa  

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *