“Neonski bluz” Dejana Stojiljkovića u konkurenciji za nagradu “Edgar Alan Po”

0
104
Dejan Stojiljković/Photo: promo/dejanstojiljkovic.rs
Oglasi

Pripovetka “Neonski bluz”, po kojoj nosi naslov najnovije zbirke priča Dejana Stojiljkovića, prvobitno objavljena na engleskom jeziku u antologiji “Belgrade Noir” njujorškog izdavača Akashic Books našla se na godišnjem spisku dela koja će biti razmatrana za prestižnu nagradu “Edgar Alan Po”.

“Neonski bluz” je u trku za ovu nagradu krenuo u kategoriji “najbolja kratka priča”. Nagradu “Edgar Alan Po” ili popularno “Edgar” dodeljuje udruženje Mystery Writers of America sa sedištem u Njujorku. Nagrada se dodeljuje od 1946. godine u više kategorija a honorira najbolja ostvarenja u kriminalističkom žanru koja su objavljena prethodne godine.

Ekskluzivno: Samo na Headlineru pre svih pročitajte odlomak iz nove knjige “Neonski bluz” Dejana Stojiljkovića… i kakve sve to veze ima sa braćom Galager

Među dosadašnjim dobitnicima su Agata Kristi, Rejmond Čendler, Džon Le Kare, Stiven King kao i Noa Hauli, kreator serije “Fargo” koji je ovu nagradu dobio 2017. za roman “Before the Fall”.

Ju Nesbe je za nagradu “Edgar” bio nominovan za svoj roman “Nemesis”.

edgar allan poe award
edgar allan poe award

Nominacije u svim kategorijama biće objavljene 19. januara 2021. – na rođendan Edgara Alana Poa, a imena dobitnika znaće se krajem aprila ili početkom maja, stoji u zvaničnom saopštenju udruženja Mystery Writers of America na njihovoj zvaničnoj internet prezentaciji www.mysterywriters.org.

Dejan Stojiljković je do sada bio nominovan za međunarodne nagrade “IMPAK Dablin” i “Balkanika”, a strip adaptacija romana “Konstantinovo raskršće” našla se u godišnjem izboru najboljih svetskih stripova renomiranog teoretičara devete umetnosti Pola Graveta.

Antologija “Belgrade Noir”, čiji je urednik Milorad Ivanović, objavljena je 1. decembra 2020. godine kao deo “Akashic Noir” serije. U njoj su, pored Stojiljkovića, svojim pričama zastupljeni i drugi domaći autori poput Muharema Bazdulja, Gorana Skrobonje, Vuleta Žurića, Ota Oltvanjija… Njihove pripovetke takođe će biti razmatrane za nagradu “Edgar”.

Zbirka priča “Neonski bluz” izašla je u izdanju beogradske Lagune 10. decembra 2020. godine.

Neonski bluz/ cover
Neonski bluz/ cover
Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime